назад

Прес-конференція за участі представників трьох запорізьких центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги: «Практична реалізація Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Безоплатна вторинна правова допомога: де іяк її отримати?»

f-14 серпня 2015 рокув Муніципальному прес-центрі КП «МТМ» (м.Запоріжжя, вул.Сєдова, 5) відбулась прес-конференція на тему:«Практична реалізація Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Безоплатна вторинна правова допомога: де і як її отримати?»

Метою заходу було інформування громадян міста Запоріжжя, за допомогою засобів масової інформації, щодо реальної можливості отримати правову допомогу безкоштовно. Таку можливість на сьогоднішній день мають соціально незахищені верстви населення завдяки відкриттю місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

      Участь у прес-конференції взяли представники трьох центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги: Регіонального центру, Другого запорізького та Першого запорізького місцевих центрів.

В.о. начальника відділу організації безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області Антонцев Володимир Георгійович

f-2

розповів про правові основи надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальних, цивільних та адміністративних справах, пояснив різницю між первинною і вторинної правовою допомогою: «Вторинна безоплатна правова допомога включає захист від обвинувачення; здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складання документів процесуального характеру»; і наголосив на тому, що Регіональний центр з надання правової допомоги уповноважений надавати безоплатну вторинну правову допомогу у кримінальному процесі, а місцеві центри – у цивільних та адміністративних процесах.

Вітько Сергій Григорович – директор Другого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

f-3

повідомив, що вже місяць, як у місті Запоріжжі працюють 2 місцеві центри, які надаютьправову допомогусоціально незахищеним категоріям громадян, визначеним ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», відповів на питання журналістів щодо практики роботи Другого центру в частині прийому громадян, визначення належності громадян, які звертаються до центру, до певної категорії, яка має право на безоплатну вторинну правову допомогу, а також видачі доручень адвокатам.

Сергій Григорович розповів, щодо центру, окрім суб’єктів безоплатної вторинної правової допомоги, тобто осіб, які підпадають під дію Закону України «Про безоплатну правову допомогу»,звертаються інші особи, які потребують надання правових консультацій та роз’яснень.А такі функціїзахисту прав людини маютьоргани державної влади, місцевого самоврядування, інші спеціалізовані установи: громадські об’єднання, благодійні фонди, організації, які надають первинну правовудопомогу людям. І для того, щоб будь-яка людина, що потребує правової допомоги, могла вирішити свої правові питання, центри налагоджують співпрацю з різнопрофільнимисуб’єктами надання правової допомоги, і виступають комунікаційною ланкою між цими організаціями та їх потенційними клієнтами.

 

Виступ начальника відділу попередньої роботи з клієнтами Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Кіосєвої Златани Валеріївни

f-4

стосувався практики роботи відділу з прийому громадян і був більш детально зосереджений на наданні безоплатної вторинної правової допомоги такій вразливій категорії громадян, як інваліди. Було зазначено, що інвалідам, які звертаються до місцевих центрів, окрім стандартного пакету документів, необхідно надати пенсійне посвідчення або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, або довідка медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) про встановлення інвалідності і довідка про розмір пенсії або довідка про розмір соціальної допомоги, що призначається замість пенсії.

Загалом учасники прес-конференції відповіли на запитання журналістів:

– де і як сьогодні отримати безоплатну вторинну правову допомогу;

– у чому полягає різниця між первинною і вторинною безоплатною правовою допомогою;

– які райони м.Запоріжжя і Запорізької області обслуговують місцеві центри Запоріжжя;

– які категорії осіб мають право на безоплатну вторинну правову допомогу;

– хто є суб’єктами надання безоплатної вторинної правової допомоги;

– які документи необхідно надати, якщо звертаєшся до центрів для вирішення правових питань та інше.

Підсумком заходу стало з’ясування найголовнішого –місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги організовані для створення максимально комфортного обслуговування громадян України у сфері права.

Посилання на відео в YouTube


{module FOTO_ZP_PRESS_KONF_04.08.2015}