назад

Презентація документального фільму про права людини з нагоди ратифікації Стамбульської конвенції відбулася на Тернопільщині

07 липня відбувся онлайн-перегляд документальних фільмів про права людини на базі «Кіноклубу на вулиці Зеленій», участь у якому взяли фахівці бюро правової допомоги Чортківського МЦ. Співорганізатор заходу: Олександр Степаненко – голова ГО «Гельсінська ініціатива ХХІ». Захід приурочений до недавньої ратифікації Верховною Радою України «Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами».

Захід розпочався презентацією на тему: «Стамбульська конвенція! Міфи та факти», яку підготувала фахівчиня Заліщицького бюро правової допомоги Таїса Рубаняк. Спікерка детально розповіла учасникам про важливість для України ратифікації Стамбільської конвенції, а також обговорила зі слухачами найпоширеніші міфи, які розповсюджувалися серед українців щодо прийняття даного документу. Ця Конвенція має на меті захист від будь-яких проявів насильства, недопущення, кримінальне переслідування та ліквідацію насильства стосовно жінок і домашнього насильства, яке вчинене також і щодо чоловіків і дітей. І аж ніяк не руйнування сімейних цінностей та традицій.

Війна не зупинила життя! Щоправда, змінила наші цінності та пріоритети. Проте дещо є незмінним – домашнє насильство! Як в мирний час, так і в воєнний період випадки домашнього насилля залишаються у багатьох сім’ях. Тому, на мою думку, ратифікація Україною Стамбульської конвенції – знакова подія. Адже тепер, особи, які стали жертвами насильства набувають ще більше правового захисту від держави – зазначила Таїса Рубаняк.

У другій частині заходу Олександр Степаненко надав учасникам для перегляду стрічку британської режисерки Кім Лонжинотто «Рожеве сарі» із колекції фільмів Docudays UA. Фільм розповідає про непросте життя жінок у індійському штаті Уттар-Прадеш, які постійно піддаються домашньому насильству, що супроводжується жахливими наслідками. А також бачимо боротьбу головної героїні фільму, правозахисниці, яка бореться проти поневолення жінок та кастових забобонів.

Фільм залишив багато вражень у глядачів, які після перегляду ділилися думками та вели активні дискусії.