назад

Про актуальність гендерних проблем говорили в місті Кролевець

ShM 2017 08 02  gender 12 серпня на базі управління соціального захисту населення Кролевецької районної державної адміністрації відбувся “круглий стіл” за участі начальника Кролевецького бюро правової допомоги Наталії Денисенко, представників органів державної влади, державних установ та закладів для ознайомлення із зобов’язаннями та обговорення можливості виконання на території Кролевецького району заключних зауважень Комітету з ліквідації дискримінації щодо жінок за результатами розгляду доповіді України про виконання Конвенції Організації Об’єднаних націй про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок.

 До відома, СEDAW – це міжнародний білль про права жінок, який ратифікувано Україною 12 березня 1981 року.

Конвенцію про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок (CEDAW) часто називають “біллем про права жінок”. Це один з основних міжнародних договорів у сфері прав людини в рамках системи договорів Організації Об’єднаних Націй, який накладає на держав-членів правові зобов’язання забезпечити повагу, захист і реалізацію прав людини. Конвенцію CEDAW було прийнято в 1979 році й ратифіковано 189 країнами, зокрема Україною, яка несе правові зобов’язання по виконанню її положень на практиці і щочотири роки представляти національні доповіді про заходи, вжиті для виконання цих зобов’язань. За цей час Україна представила 8 періодичних доповідей, остання з яких 14 лютого 2017 року розглянута Комітетом CEDAW в Женеві в ході 66-ї сесії.

Відкривши засідання «круглого столу» Тетяна Баша, заступник начальника управління соціального захисту населення Кролевецької районної державної адміністрації повідомила присутнім головну тему проведення заходу – розповсюджені форми дискримінації і насильства щодо жінок.

В свою чергу, Тетяна Харитонова, начальник управління, акцентувала увагу присутніх на існування суттєвих і глибоко укорінених перепон, з якими досі стикаються українки у різних сферах життя, особливо жінки-ВПО, які, найбільш вразливі до дискримінації.

“За 1 півріччя 2017 року розподіл безробітних за статтю складає 47,8 відсотків жінки, 52,2 відсотків – чоловіки. Якщо у 1 кварталі безробіття в районі мало жіноче обличчя, так як жінок було зареєстровано на 6 відсотків більше, ніж чоловіків, нині ж маємо протилежні показники: спостерігається збільшення чисельності зареєстрованих у статусі безробітних чоловіків майже на 5 відсотків, при цьому жінок суттєво поменшало. Станом на 1 серпня 2017 року внутрішньопереміщених осіб – жінок на обліку в Кролевецькому районному центрі зайнятості немає“, – зазначила фахівець Кролевецького районного центру зайнятості Тетяна Жуковська.

ShM 2017 08 02  gender 2

Про важливі законодавчі акти, які свідчать про незначне поліпшення становища жінок, доповіла начальник Кролевецького бюро правової допомоги Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Денисенко.

«У 2005 році на розвиток положень статті 24 Конституції України, якою передбачено, що громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками. Рівність прав жінки і чоловіка забезпечується: наданням жінкам рівних з чоловіками можливостей у громадсько-політичній і культурній діяльності, у здобутті освіти і професійній підготовці, у праці та винагороді за неї; спеціальними заходами щодо охорони праці і здоров’я жінок, встановленням пенсійних пільг; створенням умов, які дають жінкам можливість поєднувати працю з материнством; правовим захистом, матеріальною і моральною підтримкою материнства і дитинства, включаючи надання оплачуваних відпусток та інших пільг вагітним жінкам і матерям” Верховною Радою України прийнято спеціальний закон  з гендерної проблематики “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків”. Законом передбачено основні напрями політики забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, вперше, запроваджується визначення таких термінів як “дискримінація за ознакою статі”, “сексуальні домагання”, “гендерна рівність” тощо», – роз’яснила фахівець бюро правової допомоги Наталія Денисенко.

Наприкінці присутні на заході дійшли до висновку, що громадянське суспільство й жіночі групи відіграють ключову роль у тому, щоб забезпечити повагу до прав жінок та домовилися розробити спільні заходи щодо внесення гендерного компоненту до програм економічного та соціального розвитку Кролевецького району у працевлаштуванні, кадрової політики, забезпечення соціального захисту населення, проведення спільних правопросвітницьких заходів, доступу до безоплатної правової допомоги тощо.

До відома: Кролевецьке бюро правової допомоги розташоване за адресою: вулиця Грушевського, 19 міста Кролевець, контактний телефон (05453)95247.