назад

Про безпечні правила перебування за кордоном розповідаємо за допомогою гри  «ANTI TRAFFICKING 2»

Зважаючи на актуальність теми протидії торгівлі людьми й ту ситуацію, коли бажаючих виїхати на роботу, навчання або подорож за кордон стає все більше, виникає потреба у правопросвітництві серед громадян з даної тематики, зокрема з метою попередження про можливі небезпеки й поінформування, куди звертатися за допомогою. У межах меморандуму про співпрацю фахівчиня Регіонального центру Наталія Поставська та представниці громадської організації «Калинове гроно» Оксана Корсун та Марія Шеремет провели правопросвітницький захід для учнів ДПТНЗ «Зноб-Новгородський професійний аграрний ліцей».

Спочатку з учнями обговорили ряд важливих питань, у ході яких вони дізналися, що у 90% випадках торгівля людьми – це трудова експлуатація, а серед постраждалих 62% становлять чоловіки. Ситуація торгівлі людьми може торкнутися кожного, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу.

Законом України «Про протидію торгівлі людьми» визначено, що торгівля людьми – здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

На заході розглянуто різницю між торгівлею людьми та нелегальною міграцією, форми та наслідки торгівлі людьми.

Для проведення просвітницько-профілактичної роботи серед підлітків фахівчині використали настільну соціальну гру «ANTI TRAFFICKING 2» як інструмент, що допоможе розвинути у гравців ряд дуже важливих компетенцій.

Мета гри – інформування у ігровому форматі про проблему торгівлі людьми та правила безпечних подорожей, пошуку роботи, запобігання відповідним ризикам, вироблення у гравців навичок безпечної поведінки у випадках, які потенційно можуть призвести до потрапляння у ситуацію торгівлі людьми.  Одна із авторок цієї гри, Марія Шеремет, запропонувала гравцям, які розбилися на команди, стати героєм/героїнею, який/яка шукає роботу за кордоном. Розв`язуючи завдання карток «Міфи та факти», учні за правильну відповідь отримували  картки ресурсів: «Фінанси», «Безпека», «Знання».  У ході гри учасники вчаться вмінню аналізувати критичні пропозиції, вмінню сказати «ні», вмінню попросити допомогу. Кожен гравець приймає рішення на основі інформації, яка зазначена у завданнях. Кожне рішення під час гри має свій вплив. Основна ідея – діти та підлітки мають навчитися нести відповідальність за свої дії та розуміли їх наслідки.

Переможцем гри «ANTI TRAFFICKING 2» став не той, хто першим дістався фінішу, а той, хто за підрахунком ресурсів отримав найбільшу кількість балів.

Гра також торкається питання толерантності, командної роботи та розвиває лідерські навички в учасників та учасниць команди. Використання передових практик сприяє безпечному середовищу освітнього процесу та забезпечує формування у дітей та підлітків безпечної поведінки під час перебування за кордоном.

Більше інформації з питань протидії людьми можна дізнатися, завітавши на сайти stoptrafficking.org. 527.org.ua.

Більше правової інформації – за Єдиним номером безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103.

Телефон Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 0 800 505 501 або 527

Додатково: тренінг організовано  партнером – ГО «Калинове гроно» у межах проєкту «Агенти безпеки» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Авторами соціально-настільної гри «ANTI TRAFFICKING 2» є представниця громадської організації «Калинове гроно» Марія Шеремет та доцент кафедри психології, політології и соціокультурних технологій Сумського державного університету Олена Купенко.