назад

Про безпеку дітей в Інтернеті та запобігання домашньому насильству говорили на круглому столі фахівці Коростенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

15.06.2017 - stil 1У сучасному світі Інтернет-середовище стало невід’ємною складовою повсякденного життя. Інтернет – це оперативне джерело інформації та розваг, освітній ресурс, прогресивний засіб спілкування та комунікацій, величезний простір для творчості. Проте, з розширенням можливостей збільшується й кількість ризиків, особливо для дітей. 14 червня фахівці Коростенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги взяли участь в засіданні круглого столу для обговорення безпеки дітей в Інтернеті та запобіганні домашньому насильству.

Під час свого виступу інтегратор Центру правової допомоги Оксана Сергієнко проінформувала про новітні технології та можливі зловживання, якими прийомами маніпуляцій користуються в Інтернеті найчастіше, з якими небезпеками може зіштовхнутися дитина в Інтернеті та які правила безпеки потрібно знати аби не допустити потрапляння дітей у злочинні Інтернет-спільноти.

15.06.2017 - stil 2

«Батьки мають регулювати користування дитини новими технологіями, щоб не залишати дитину наодинці з віртуальною реальністю. Будьте уважними до дитини, уважно вислуховуйте щодо її вражень від Інтернет-середовища, звертайте увагу на тривожні ознаки після користування Інтернетом, які можуть вказувати на те, що дитина стала жертвою (засмучена чимось, відмовляється спілкуватися тощо).

Наголосіть, що якщо дитині надходять образливі листи, повідомлення або виникають інші проблеми в Інтернеті, вона може розраховувати на допомогу батьків. Також не потрібно погрожувати покаранням за відвідування небажаних сайтів – краще пояснити загрозу, яку несуть ці сайти.

Спостерігайте час від часу за реакціями дитини, коли вона в Інтернеті, щоб запобігти комп’ютерній залежності, регламентуйте час користування Інтернетом, адже діти часто втрачають відчуття часу онлайн.

Вагомим фактором впливу на дітей є позитивний приклад батьків: якщо вони самі просиджують години за розвагами в Інтернеті, забороняючи натомість дитині, вплив їхніх виховних заходів буде суттєво низький.

Роз’ясніть дитині, яка її власна поведінка буде вважатися нормальною, а яка небезпечною чи безвідповідальною. Зауважте, що спілкування в Інтернеті, як і в реальному житті, має бути відповідальним: воно може мати певні наслідки і для самої дитини, і для людей, з якими вона спілкується в Інтернеті.

Дитині також слід знати, що анонімна свобода в Інтернеті умовна. Адже коли дії в Інтернеті спричиняють реальну шкоду або кримінальну відповідальність, правоохоронні органи можуть довідатись інформацію з профілів, встановити координати комп’ютерів, з яких людина відправляла повідомлення тощо», – розповіла інтегратор Коростенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оксана Сергієнко.

Також не менш важливе питання, яке обговорювали під час круглого столу – це поняття домашнього насильства та як з ним боротися, а також домашнього насильства над дітьми, зокрема його види та наслідки.

Також обговорювали діяльність правоохоронних органів щодо небезпечних груп у соціальних мережах та припинення їх діяльності, взаємодію з соціальними партнерами у разі виявлення випадків деструктивного впливу на свідомість дітей, суїцидних намірів та проведення профілактичної роботи, спрямованої на запобігання потрапляння дітей під негативний вплив Інтернет-мережі, недопущення суїцидальних намірів.

Коростенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Коростень, вул. Сосновського, 28-г, тел.: (04142) 5-09-45,49.