назад
12.08.22

Про БПД та воєнні злочини говорили у Будинку нічного перебування бездомних осіб на Сумщині

Війна, назавжди змінила хід історії сучасної України. Ці події зачепили всі можливі сфери суспільства. В умовах воєнного стану врегулювання правових питань стало для окремих категорій надважким завданням.

Виходячи із потреб та актуальності у приміщенні Будинку нічного перебування бездомних осіб КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування «Берегиня» директоркою Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Оленою Демченко спільно із фахівцями Сумського місцевого центру з надання БВПД проведений правопросвітницький захід та консультування громадян.

«Система безоплатної правової допомоги постійно розвивається, з’являються нові сервіси, проєкти, а разом з тим і можливості громадян до ще більш зручного, швидкого та якісного доступу до правової допомоги. Тому важливою є співпраця центрів та секторів з надання БВПД  з представниками соціальних установ та організацій, щодо популяризації правової освіти серед громадськості, проведення правопросвітницьких заходів, робота консультаційних пунктів доступу до правової допомоги тощо», – розповіла очільниця РЦ з надання БВПД у Сумській області.

Учасники заходу отримали інформацію щодо особливості надання правової допомоги вразливим категоріям населення, алгоритм залучення адвокатів для захисту прав громадян, сервіси, які розробила система БПД для швидкого та ефективного доступу до юридичних консультацій та роз’яснень.

Правопросвітницька зустріч була направлена в на уразливу категорію осіб, що опинилися в тяжких життєвих обставинах та не має постійного місця проживання. Окремо обговорили й важливу тему воєнних злочинів.

«Воєнний злочин – це дії щодо цивільного населення та військовослужбовців, які  пов’язані із заподіянням смерті чи поранень цивільному населенню, знищенням чи незаконним захопленням цивільного майна. В Україні ці злочини кваліфікують за статтею 438 Кримінального кодексу  – порушення законів та звичаїв війни», – поінформувала присутніх юристка  Сумського МЦ з надання БВПД Юлія Іваненко.

Фахівчиня розповіла як правильно зафіксувати воєнний злочин. Звернула увагу, що якщо ви стали свідком або жертвою злочину та маєте докази, обов’язково надавайте їх правоохоронним органам та запропонувала наступний алгоритм дій:

  • по-перше, зафіксованим злочином буде вважатися фото та відео з місця подій. Для повноти картинки фільмуйте не лише сам злочин, але й навколишнє середовище.
  • по-друге, це письмові та усні свідчення потерпілих. Якщо це можливо, зафіксуйте персональні дані свідків, постраждалих від злочину (ПІБ, дата народження, номер телефону, адреса).
  • по-третє, матеріальні свідчення (документи, залишки снарядів, гільзи, уламки речей, будівель).
  • по-четверте – всі докази російської агресії збираються на єдиній загальнодержавній платформі https://warcrimes.gov.ua/ (Офіс Генерального прокурора). Також ви можете надіслати свої докази на адресу Офісу головного прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана – otp.informationdesk@icc-cpi.int. Обов’язково вкажіть дату, час, місце, будь-які додаткові обставини. Писати краще англійською мовою.

Разом з тим,  юристи  провели  консультування  громадян із питань:

  • отримання втраченого внаслідок воєнних дій паспорту;
  • реєстрація місця проживання в умовах воєнного стану;
  • отримання соціальної пенсії;
  • відшкодування за пошкоджене та зруйноване житло внаслідок воєнних дій.

За словами заступниці директора Сумського місцевого центру з надання БВПД Наталії Шестерніної: «З Будинком нічного перебування бездомних осіб КУ СМТЦСО «Берегиня» ми співпрацюємо більше 3 років поспіль. За цей час на його базі  був створений консультаційний пунк, де  ми здійснювали не тільки надання правової допомоги громадянам, а й вивчали потреби даних осіб і проводили для них різні актуальні правопросвітницькі заходи з метою роз’яснення прав та можливостей таких осіб».

По завершенню присутні на заході громадяни отримали друковану продукцію із актуальними відповідями на правові питання.