назад
08.11.21

Про дієві механізми захисту прав дітей говорили під час онлайн-зустрічі з освітянам столиці

Створення середовища дружнього до дитини, тобто вільного від булінгу та домашнього насильства – спільна місія освітян, правоохоронних органів, системи безоплатної правової допомоги та родин, що виховують малечу. Для реалізації цієї мети відбулася онлайн-зустріч з освітянами столиці. Її учасники обговорювали механізми захисту школярів від домашнього насильства, особливо в умовах дистанційного навчання.  

Так, представники закладів освіти з усіх мікрорайонів столиці,  Департаменту освіти та науки КМДА, Служби у справах дітей та сім’ї КМДА та ювенальної превенції міста Києва відзначали, що під час дії жорстких карантинних обмежень та дистанційного навчання в закладах освіти, виникають проблеми, пов’язані не лише з засвоєнням нових знань школярами, а й з  ізоляцією дітей від однокласників та педагогів. Виявити випадки домашнього насильства та допомогти дитині за таких умов стає дуже важко.

Щоб допомогти  вирішити нагальні проблеми, задля протидії домашньому насильству, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Михайло Харін говорив про готовність фахівців центру проводити онлайн-зустрічі з учнями, педагогами та батьками.

 Фахівці київських центрів з надання БВПД вважають першочерговим завданням правову допомогу дітям. Будь-то проведення правопросвітницьких заходів для малечі чи захист їх прав у судовому порядку. Для нас важливо, щоб малеча могла захистити себе, знала куди можна звернутися за допомогою. Завжди  наголошую, що кожна дитина, незалежно від будь-яких інших обставин, має право на безоплатну правову допомогу, отож, може звернутися до будь-якого зручного для себе центру з надання БВПД, – директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві Михайло Харін.

Крім цього, задля підвищення правової обізнаності старшокласників, залучення їх до суспільно корисної діяльності, яка розвиває  навички допомагати іншим, Михайло Харін розповів освітянам про проект «Волонтер БПД» та запропонував старшокласникам долучитися до важливої роботи у сфері забезпечення доступу до правової допомоги.

Відповідаючи на запитання, як захистити учнів від проявів домашнього насильства, присутні вирішили розповсюджувати серед школярів дорожню карту для постраждалих від домашнього насильства, де зазначені всі служби, до яких можна звернутися за захистом, та їхні контактні дані.

Довідково. У випадках домашнього насильства діти можуть звертатися до національної поліції, Київського міського центру соціальних служб, київських центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Також можна телефонувати на Національну дитячу «гарячу лінію» 0-800-500-225 або 116-111 та на Національну «гарячу лінію» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0-800-500-335 або 116-123.