назад
23.08.22

Про дотримання конституційних прав та свобод громадян говорили в Горбанівці

Напередодні Дня незалежності України хочеться приділити особливу увагу тим громадянам, які в силу різних обставин перебувають в установах соціального захисту населення та неабияк потребують роз’яснень щодо дотримання своїх прав та виконання покладених обов’язків.

Саме тому, 23 серпня фахівчиня Полтавського бюро правової допомоги №2 Яна Бардакова завітала до Горбанівського геріатричного пансіонату ветеранів війни та праці та розповіла підопічним про основні права та свободи громадян, гарантовані Конституцією України.

«Людина, її права і свободи становлять у правовій державі найвищу соціальну цінність, саме на їхнє забезпечення й найповнішу реалізацію у суспільному житті має бути спрямована уся державна діяльність і насамперед діяльність у сфері державного управління. Адже конституційний лад України ґрунтується на визнанні людини, її життя і здоров’я, честі і гідності, недоторканості та безпеки найвищою соціальною цінністю, пріоритету її прав і свобод. Гарантування прав і свобод людини є головним обов’язком держави, держава відповідальна перед людиною та суспільством за свою діяльність» – роз’яснила підопічним пансіонату Яна Бардакова.

За її словами конституційним принципом є принцип верховенства права який закріплений у ст. 8 Конституції України, громадяни здійснюють свої права за принципом “дозволено все, що прямо не заборонено законом”, а державні органи та їх посадові особи — за принципом “дозволено лише те, що прямо визначено законом”. Україна визнає пріоритет загальнолюдських цінностей, дотримується загальновизнаних норм і принципів міжнародного права.

Окрім цих визначальних конституційних положень, які становлять міцну правову основу статусу людини в Україні, її конституційні права і свободи закріплені у спеціальному розділі “Права, свободи і обов’язки людини і громадянина”. У свою чергу, ці права і обов’язки, разом із зазначеними вище конституційними принципами, становлять конституційний статус людини і громадянина. Будучи конкретизовані у нормах чинного законодавства, вони разом з цими нормами складають правовий статус особи, захист і здійснення якого становить головне завдання правового регулювання, діяльності управлінських ланок державного апарату.

Так в Конституції України окремий розділ присвячено правам і свободам людини і громадянина. Ст. 21 Конституції України визначає, що всі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними. Згідно ст. 22 Основного Закону держави права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. Ч. 3 ст. 22 Конституції України підкреслює, що за прийняття нових законів або внесення змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Права будь-якої людини є універсальними (тобто, вони належать усім людям в будь-яких ситуаціях незалежно від соціального становища), вродженими (тобто, вони вже належать кожній людині лише за фактом народження) і невід’ємними (це означає неможливість позбавити індивіда цих прав чи неможливість його добровільної відмови від цих прав).

Слухачі отримали роз’яснення основних положень Закону України «Про безоплатну правову допомогу», дізналися про види правових послуг, які можна отримати у Центрі БВПД. Після заходу юрист провела індивідуальні консультації та роз’яснила учасникам зустрічі норми діючого законодавства.

Варто нагадати, що за правовою допомогою Ви можете звернутися до #Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою м. Полтава, вул. Європейська, 37/40 або до Полтавського бюро правової допомоги № 3 за адресою м. Полтава, вул. Міщенка, 2 та за телефоном гарячої лінії системи БПД: 0 800 213 103.