назад

Про дотримання прав затриманих та взятих під варту осіб йшлося під час робочих перемовин з представниками моніторингової місії з прав людини

2017 03 30R5Жорстоке, нелюдське поводження є ганебним явищем сучасного світу, якому упродовж багатьох десятиліть міжнародна спільнота намагається протидіяти. Порівняно новим та ефективним підходом до розв’язання цієї проблеми є застосування національного превентивного механізму, головна ідея якого полягає у відвідуванні місць, де утримуються або можуть утримуватися особи позбавлені волі, проведення моніторингу та перевірок дотримання прав таких осіб тощо.

З цією метою 28-29 березня 2017 року на Буковині з робочим візитом побувала моніторингова група Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

До Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області моніторингова група прибула у складі: заступника керівника відділу спеціальних проваджень Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валентини Оболенцевої та головного спеціаліста зазначеного відділу Юлії Руденко.

Під час робочих перемовин із представниками моніторингової групи директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну розповів про те як система безоплатної правової допомоги регіону забезпечує право підозрюваних та обвинувачених осіб на захист у кримінальному провадженні.

Зокрема, йшлося про застосування на практиці порядку інформування про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, опрацювання відповідних повідомлень, що надходять на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги, призначення захисника тощо.

Також Аркадій Мунтяну ознайомив представників моніторингової групи з напрямками діяльності та завданнями регіонального центру, розповів про переорієнтацію системи безоплатної правової допомоги, впровадження нової моделі захисту у кримінальних провадженнях, заходів з підвищення кваліфікації адвокатів та забезпечення надання особам якісних правових послуг, поділився планами роботи на найближчу перспективу.

Окрім цього, під час робочих перемовин йшлося про налагодження співпраці, форми взаємодії та обмін необхідною інформацією, зокрема між системою безоплатної правової допомоги краю та регіональним представництвом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернівецькій області.

Так, вже за результатами цього робочого візиту представникам моніторингової місії було надано відповідну інформацію, необхідну для повного та обґрунтованого проведення перевірки дотримання підрозділами Головного Управління Нацполіції в Чернівецькій області процесуальних гарантій та прав затриманих і взятих під варту осіб.

Довідково! Парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина та захист прав кожного на території України і в межах її юрисдикції на постійній основі – основне завдання діяльності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Для здійснення моніторингу дотримання прав громадян на регіональному рівні функціонують регіональні представництва уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Контактна інформація!

Звернутися до Регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернівецькій області можна за адресою: м. Чернівці, вул. Руська, 1 (прим.1а-3) Регіональний координатор – Ілюк Леонід Лоринсович, моб.тел. (050) 607 49 20 або (067) 374 26 50.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правоовї допомоги у Чернівецькій області знаходиться за адресою: м. Чернівці, вул. В. Аксенина, 5. Телефон: (0372) 55 31 38. E-mail: office.chernivtsi@legalaid.gov.ua

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103.