назад

Про громадські об’єднання говорили у Охтирці

OkM 171110  31Відповідно до ст. 36 Конституції України, громадяни України мають право на свободу об’єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, за винятком обмежень, встановлених законом.

Тож саме з метою підвищення правової обізнаності громадян з цього питання, 10 листопада спеціаліст Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) Марина Лапоног провела інформаційну бесіду для тимчасово безробітних.

Ніхто не може бути примушений до вступу в будь-яке об’єднання громадян чи обмежений у правах за належність чи неналежність до політичних партій або громадських організацій. Усі об’єднання громадян рівні перед законом.

Марина Лапоног розповіла: «Громадське об’єднання– це добровільне об’єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів. За організаційно – правовою формою утворюється як громадська організація або громадська спілка. Громадське об’єднання може здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи або без такого статусу та основна мета якого не отримання прибутку».

OkM 171110  32

Присутнім повідомлено також, що засновниками громадської організації можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які досягли 18 років, а молодіжної та дитячої громадської організації – 14 років. Кількість засновників громадського об’єднання не може бути меншою, ніж дві особи. Також Марина Лапоног розповіла про необхідний перелік документів для реєстрації громадського об’єднання, які можна подати до центру правової допомоги як «фронт-офісу».

OkM 171110  33

 

На інформаційному стенді залишено буклети з контактами Охтирського МЦ з надання БВПД:

вул. Перемоги, 13; тел. (05446) 4-22-23.