назад

Про координацію роботи установ та закладів Тернопільщини для вирішення соціальних проблем ВПО говорили під час засідання координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми

Рятуючись від війни, тисячі наших співвітчизників вимушено покинули свої домівки та переїхали в більш безпечні місця. Система безоплатної правової допомоги, як одна з державних інституцій, що допомагає постраждалим від збройної агресії росії, не залишається осторонь проблем внутрішньо переміщених осіб та забезпечує гарантоване законом право людей на безоплатну правову допомогу. Адвокати та юристи бюро правової допомоги й місцевих центрів представляють та захищають інтереси людей в судових інстанціях.

На Тернопільщині відбулось засідання обласної координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми, де обговорювали координацію діяльності установ та закладів області для вирішення соціальних проблем внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в умовах воєнного стану. Як зазначив заступник начальника обласної військової адміністрації Ігор Гайдук на сьогодні всі установи, соціальні служби та благодійні організації активно долучаються до вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб. Це стосується матеріально-технічного забезпечення, соціальної та психологічної підтримки, а також надання безоплатної правової допомоги.

Директор Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Тернопільській області Ірина Хондогій розповіла присутнім про розширення переліку осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Зокрема, таке право отримали потерпілі від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, катування або жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту.

Відтепер потерпілі від сексуального насильства та катувань можуть звернутися до системи надання безоплатної правової допомоги та отримати послуги з представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами. Юристи системи надання безоплатної правової допомоги допоможуть їм скласти позовні заяви та інші документи процесуального характеру у кримінальних провадженнях, розпочатих за фактом вчинення таких кримінальних правопорушень – підкреслила керівник Регіонального центру.

Дані зміни в законодавстві стосуються не лише внутрішньо переміщених осіб, які знайшли прихисток в більш безпечних регіонах, зокрема на Тернопіллі, а й усіх людей, що проживають на тимчасово окупованій території України, навіть якщо вони не мають статусу ВПО. Якщо говорити про категорію осіб, які отримали такий статус, то вони мають право не лише на захист адвоката в кримінальному провадженні, коли ці люди є потерпілою стороною, а й за допомогою фахівців системи БПД можуть вирішувати різні питання: соціальні, майнові, фінансові тощо. Ірина Хондогій зауважила, що соціальні служби, громадські організації, благодійні фонди мають розповідати людям, і не лише з числа внутрішньо переміщених осіб, про те, що вони мають право на безоплатну правову допомогу.

Важливо, що під час обговорення спільних дій та заходів, зокрема щодо психологічної допомоги особам, які постраждали від насильства, в тому числі від фізичного, сексуального, психологічного насильства під час військової агресії російської федерації, Ірина Хондогій домовилася з головою Тернопільської філії Української спілки психотерапевтів Наталією Турецькою про проведення тренінгу для працівників системи БПД, які надають консультації особам, що постраждали від різного виду насильства.