назад
03.11.16

Про місію системи БПД та права дітей розповіли фахівці Регіонального центру старшокласникам загальноосвітньої школи міста Кропивницький

ere323 листопада 2016 року, співробітники Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській області провели урок правових знань для старшокласників КЗ “НВО “Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів №16 дитячого юнацького центру “Лідер”.
У заході взяли участь – Дмитро Вержицький, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги, Ольга Салоїд, заступник начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації, Євгеній Чікіріс, заступник начальника відділу фінансів, котрактно-договірної роботи та бухгалтерського обліку.
Ольга Салоїд розповіла учням про місію системи безоплатної правової допомоги – створити рівні можливості для кожного вирішувати свої життєві проблеми у правовий спосіб.
Сьогодні на Кіровоградщині доступ до правової допомоги забезпечують Регіональний центр з надання БВПД (у кримінальних справах) та три місцеві центри – Голованівський, Кіровоградський та Олександрійський (у цивільних та адміністративних справах).
 
524авы
 
Дмитро Вержицький підкреслив, що безоплатна правова допомога надається соціально вразливим категоріям осіб, передусім малозабезпеченим, інвалідам, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, ветеранам війни, учасникам АТО, членам сімей загиблих учасників бойових дій, реабілітованим особам. Це не тільки БВПД у цивільних та адміністративних справах, а також у кримінальних провадженнях — для свідків і потерпілих, а й безоплатна первинна правова допомога (надання правової інформації, консультацій, роз’яснень з правових питань, складанні заяв, скарг та інших документів правового характеру).
 
2346
 
Також начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги повідомив про те, що призначення захисника у кримінальному процесі здійснюється відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України. Адвокати цілодобово надають правові послуги на підставі доручень центрів. Повідомлення та процесуальні документи опрацьовуються черговими центрів, які реєструють повідомлення про затримання осіб та протягом години призначають захисника.
Євгеній Чікіріс ознайомив учнів з чинною нормативно-правовою базою, зокрема Конвенцією ООН про права дитини. Звернув увагу на тому, що діти мають право вільно висвітлювати свої думки; це право включає свободу шукати, одержувати і передавати інформацію та ідеї будь-якого роду; право на освіту, яка спрямована на розвиток особи, талантів, розумових і фізичних здібностей; захист від усіх форм експлуатації, що завдають шкоди будь-якому аспекту добробуту дитини; право кожної дитини, яка, як вважається порушила кримінальне законодавство чи звинувачується в його порушенні, мала гарантії негайного і безпосереднього інформування її про звинувачення проти неї, а у випадку необхідності, через її батьків чи законних опікунів, та одержання правової й іншої необхідної допомоги при підготовці та здійсненні свого захисту.
 
521
 
Також, Євгеній Чікіріс детально зупинився на особливостях кримінальної відповідальності та покараннях неповнолітніх. «За чинним законодавством кримінальна відповідальність поширюється на осіб, яким до скоєння злочину виповнилось 16 років, і лише за окремі з них (убивство, умисне нанесення тілесних ушкоджень, які спричинили шкоду здоров’ю, зґвалтування, крадіжка, розбій тощо) кримінальна відповідальність настає з 14 років» – зазначив заступник начальника відділу фінансів, котрактно-договірної роботи та бухгалтерського обліку.
Наприкінці уроку представники регіонального центру надали консультації та роз’яснення з правових питань та роздали присутнім інформаційні буклети.
За додатковою інформацією можна звертатись до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області за адресою: вул. Дворцова, 32/29, м. Кропивницький, тел. (0522) 37-12-50, 32-07-97, 0991048038.
Місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходяться за адресами:
Голованівський місцевий центр з надання БВПД
смт Голованівськ, вул. Ціолковського, 1
Тел.: (05252) 2-25-83, 068 834 77 45, 093 423 33 73
Кіровоградський місцевий центр з надання БВПД
м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53
Тел.: 095 87 662 33, (0522) 32-08-24
Олександрійський місцевий центр з надання БВПД
м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18
Тел.: (05235) 7-04-40, 7-04-04.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.