назад
07.12.22

Про національні механізми захисту прав громадян говорили з адвокатами на Полтавщині

7 грудня  у Регіональному центрі  з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області   відбулася онлайн-зустріч з адвокатами, які співпрацюють з   системою безоплатної правової допомоги Полтавщини.

Напередодні відзначення Міжнародного дня прав людини та  Всеукраїнського дня безоплатної правової допомоги  фахівці системи БПД  спільно з партнерами  та  адвокатами обговорили питання  особливості захисту прав людини завдяки   діючим  національним інструментам та особливості взаємодії правників задля захисту прав людини, зокрема і в умовах воєнного часу.

Модератором заходу був директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий.

Регіональна координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області, член правління Громадської організації «Україна без тортур»  Віра Яковенко та  працівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Владислав Носенко  презентували адвокатській спільноті підсумки десяти  років  діяльності  національного превентивного механізму, розповіли про досягнення та шляхи розвитку,  обговорили особливості взаємодії з представниками системи БПД регіону, адвокатами.

Заступниця начальника відділу організації надання та забезпечення якості правової допомоги, підвищення кваліфікації її надавачів організації надання безоплатної вторинної правової допомоги  Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Людмила Армеєва  розповіла про   особливості  реалізації пілотного проекту щодо процесів прийняття та оброблення регіональними центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги повідомлень про випадки затримання осіб, опрацювання та виконання постанов/ухвал про залучення захисника відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії.

«Регіональні центри у Тернопільській та Чернівецькій області цілодобово обробляють повідомлення про затримання осіб, які надходять на єдиний телефонний номер системи надання безоплатної вторинної правової допомоги 0800 213 103  від усіх суб’єктів подання інформації на території України (в тому числі у місті Києві). Регіональні центри у Тернопільській та Чернівецькій областях цілодобово опрацьовують усі постанови ухвали про залучення захисника, що надходять від суб’єктів їх винесення по всій території України (у тому числі у місті Києві)» – повідомила  Людмила Армеєва.

За її словами виконання усіх завдань проводиться у тісній взаємодії кожного  Регіонального центру із Регіональними центрами у Тернопільській та Чернівецькій областях.

Враховуючи те, що адвокати  завжди були і залишаються для системи БПД ключовими партнерами, заходи подібного формату дозволяють не лише налагодити ефективну комунікацію, а надати нові знання  адвокатам, обговорити практичні аспекти у роботі та виробити єдині підходи у роботі.