назад

Про нові підходи у сфері захисту прав людини розповіли на обласній конференції у Дніпрі

1Наприкінці минулого року в Дніпрі за участі представників Першого дніпровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги пройшла підсумкова обласна конференція «Безоплатна правова допомога в Україні, доступ до правосуддя та його практичне застосування». До участі у конференції, яку  організувала ГО «Громадянський захист» за підтримки Дніпропетровської обласної державної адміністрації, долучились спеціалісти з різних сфер діяльності, які зацікавлені у підвищенні знань у галузі права.

Лідер громадського правозахисного руху «Громадянський захист», модератор заходу Лия Нестеренко розпочала конференцію з обговорення інноваційних підходів до захисту прав людини. «У державі повинні існувати дієві закони, які можливо в повній мірі застосувати на практиці за допомогою правових механізмів. Пересічні громадяни мають знати про свої права, а також про те, як ними скористатися, – зазначила правник. – Рівень правової обізнаності суспільства є надзвичайно важливим. Саме тому підвищення правосвідомості громадян є пріоритетним. Захист не може бути шаблонним – кожна життєва ситуація є індивідуальною, тому важливо кожного разу докладати максимум зусиль, щоб обрати стратегію захисту для кожної родини».

Про розвиток системи безоплатної правової допомоги в Україні розповів очільник Слобожанського бюро правової допомоги Владислав Колесников. Він наголосив на тому, що реформи Міністерства юстиції України спрямовані перш за все на захист соціально вразливих категорій населення. Завдяки цьому правовий захист вже змогли отримати тисячі українців. 2017 рік ознаменувався переходом до нової моделі надання безоплатної правової допомоги, адже завдяки законодавчим змінам відбулось значне розширення категорій громадян, які мають право на її отримання. Революційними стали також зміни у наданні адміністративних послуг, які тепер надаються без черг та витрачання часу завдяки електронним сервісам Мін’юсту. Такі послуги тепер можна отримати не відходячи від комп’ютера, з дому чи з офісу, лише натиснувши кілька клавіш. Отримати інформацію з держреєстрів, оформити виплату, субсидію чи замовити адміністративну послугу та багато іншого стало можливим за допомогою цих сервісів. Пройти безкоштовне навчання користуванню ними відтепер можна у найближчому центрі чи бюро правової допомоги. «Система безоплатної правової допомоги працює на користь суспільства. Завдяки цьому вже вдалося побудувати міцний фундамент довіри і є надія звести на ньому незрушну фортецю захисту прав українців», – упевнений Владислав Колесников.

Про особливості децентралізації в контексті самоорганізації населення присутнім розповів голова Асоціації органів самоорганізації населення Ігор Лючков. За його словами, процес самоорганізації населення з прийняттям спеціального закону, що її регулює, набирає обертів. І це не дивно, адже люди на місцях краще знають проблеми своєї території і надання їм можливості самостійно приймати рішення місцевого значення підвищить швидкість та якість вирішення таких проблем. Органи самоорганізації населення – представницькі органи, що створюються жителями, які проживають на законних підставах на території населеного пункту для вирішення окремих питань місцевого значення. Такі об’єднання потрібні для того, щоб допомогти задовольнити суспільний інтерес та потреби жителів, дійти до влади зі своїми проблемами та потребами і спробувати вирішити їх, здійснювати громадський контроль за діяльністю влади та інших постачальників різних послуг, допомагати об’єднуватися у вирішенні спільних проблем за місцем проживання. 

Помічник судді Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Олександр Соляр висвітлив головні аспекти доступу до правосуддя, акцентувавши увагу на перешкодах у такому доступі. За його словами, доступ громадян до судочинства є обмеженим, не дивлячись на задекларовану доступність. Обмеження відбуваються через колізії процесуальних норм, кодексів, необхідність сплачувати судовий збір, розмір якого постійно зростає. Необхідно звертати увагу на підсудність та строки звернення до суду, оскільки це є вирішальними факторами при відкритті провадження та прийнятті рішення по суті.

Адвокат, керуючий партнер адвокатської фірми «Пакс», Станіслав Ліфлянчик ознайомив учасників конференції із особливостями застосування спадкового законодавства в Україні. Він впевнений, що якби кожен українець мав більше джерел отримання роз’яснювальної інформації про свої права, судових справ було б набагато менше. Тож треба приділити увагу поширенню серед населення інформації про такий інститут права, як спадкове законодавство, яке містить у собі сукупність правових норм, що встановлюють порядок переходу прав та обов’язків спадкодавця до однієї або кількох осіб (спадкоємців) за черговістю спадкування. Значна кількість цивільних відносин, у яких людина за життя була носієм прав та обов’язків, не перестають існувати навіть після її смерті. Вони розкриваються і переходять у розпорядження іншої особи. При цьому краще звернутися до кваліфікованого адвоката, який може бути корисним не тільки при складанні документів, а й за необхідності при супроводі справи у суді.

Загалом зустріч пройшла у форматі відкритого діалогу, де кожен учасник мав можливість задати питання, отримавши розгорнуту відповідь від спікерів, а також детально обговорити усі представлені на конференції теми. Це дозволило усім присутнім висловити свою думку і отримати заряд новими знаннями та інформацією. Принагідно серед учасників конференції поширено інформаційні буклети та листівки з інформацією про центри і бюро правової допомоги, а також буклети “Я маю право!”.

Нагадуємо, що реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу можна у Першому дніпропетровському місцевому центрі з надання БВПД, який працює за адресою: м.Дніпро, вул. Старокозацька, 52, тел. (056) 742-82-32, (099) 232-77-89.

Слобожанське бюро правової допомоги: Дніпровський район, смт. Слобожанське, вул. В.Сухомлинського, 42, тел. (056)753-72-32, (050)624-50-19, (068)259-20-17,  slobozhanske@legalaid.dp.ua

Синельниківське бюро правової допомоги:  м. Синельникове, вул. Богми, 4-а, тел. (05663)4-14-35, (095)502-83-30, synelnikivske@legalaid.dp.ua.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.

{gallery}news/2018/01/3{/gallery}