назад

Про нові правила стягнення заборгованості за аліментами розповідають фахівці Васильківському бюро правової допомоги

236254fОстаннім часом до Васильківського бюро правової допомоги почастішали звернення громадян з приводу недобросовісної сплати  аліментів одним із батьків. До грудня  2017 року одним із головних та чи й не єдиним покаранням для недобросовісних батьків було стягнення заборгованості за аліментами шляхом винесення судового рішення та нарахування пені на невиплачену суму. Але зараз ситуація змінилась. Верховна Рада у другому читанні і в цілому підтримала проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом» вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості у сплаті аліментів.

Варто відзначити, що ставиться питання про посилення відповідальності не лише за несплату аліментів на дітей, а й на утримання одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї.

Закон передбачає нові засоби примусового виконання рішень до боржника, який заборгував аліменти більш ніж за 6 місяців. Такому боржника передбачається тимчасово обмежити право керування транспортними засобом на 6 місяців.

Також боржника може бути обмежено право на користування вогнепальною мисливською, пневматичною і холодною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії; передбачається і тимчасове обмеження боржника у праві полювання до погашення заборгованості по сплаті аліментів у повному обсязі.

Документ також вводить новий вид адміністративного стягнення у вигляді соціальних робіт – боржник виконуватиме ці роботи у вільний від роботи чи навчання час. Які це будуть роботи, визначатимуть органи місцевого самоврядування.

У разі ухилення від соціальних робіт постановою суду невідбутий строк соціальних робіт може бути замінено адміністративним арештом, причому одна доба арешту рівна 15-ти годинам невідбутих соцробіт. При цьому такий арешт не може тривати довше 15 діб. Соціальні роботи не призначаються особам, визнаним інвалідами 1 або 2 групи, вагітним жінкам, жінкам старше 55 років і чоловікам старше 60 років.

Якщо боржник не платить аліменти більше 6 місяців, тоді питання про тимчасовий виїзд дитини за кордон на термін більше одного місяця самостійно вирішує той з батьків, з яким рішенням суду визначено місце проживання дитини.

Згаданим Законом внесені зміни і до Сімейного кодексу України, які передбачають право того із батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішувати питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку – за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців. Така довідка видається органом державної виконавчої служби на вимогу стягувача протягом десяти днів і дійсна протягом одного місяця з дня її видачі.

Відповідно до ст. 164 КК України встановлено кримінальну відповідальність за злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів), а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні. Санкція статті передбачає громадські роботи на строк від 80 до 120 годин або арешт на строк до трьох місяців, або обмеження волі на строк до двох років

За детальнішою інформацією звертайтеся до Васильківського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: смт. Васильківка вул. Першотравнева буд.160,  т. 0955127301,0977625186, 9-13-22.

Гаряча телефонна лінія, яка працює цілодобово та безкоштовно — 0-800-213-103.