назад

14523164 530741447116816 2603793597259781394 nФахівці Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги надавали правові консультації з питань сімейного та спадкового права мешканцям Збаразького району.

Працівник Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги — заступник начальника відділу надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Ірина Бурченюк та керівник Збаразького бюро правової допомоги Сергій Русин 28 вересня 2016 року провели виїзний прийом громадян у приміщенні Вишнівецької селищної ради Збаразького району. У цей день за правовими консультаціями до них звернулося 10 осіб.

Більшість питань, з якими жителі смт. Вишнівець зверталися до консультаційного пункту, стосувалися сімейного та спадкового права. Зокрема, одним із таких питань було оформлення постійного догляду за особами, що його потребують. Фахівці центру роз’яснили відповідне законодавство, та надали поради щодо конкретних питань людей, які прийшли на прийом.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Порядок надання щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 2 серпня 2000 р. № 1192 встановлює, що особі, яка проживає разом з інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним, щомісячна допомога надається відповідно до статті 5 Закону України “Про психіатричну допомогу” від 22.02.2000 № 1489-III у грошовій формі. Фахівці роз’яснили збаражанам та жителям району, що, згідно із цим Законом, розмір зазначеної допомоги не може бути більшим, ніж мінімальна заробітна плата.

Відповідно до згаданої постанови Кабінету Міністрів, для призначення грошової допомоги на догляд подаються такі документи відповідним органам соціального захисту населення: заява; документ, що посвідчує особу; довідка про склад сім’ї із зазначенням прізвищ, імен та по батькові, родинних зв’язків членів сім’ї; декларація про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за формою, затвердженою Мінсоцполітики; висновок лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу; довідки про наявність і розміри земельних ділянок, виділених для ведення особистого підсобного господарства, городництва, сінокосіння, випасання худоби, та земельної частки, виділеної унаслідок розпаювання землі; копія довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією, яка видана інваліду I чи II групи внаслідок психічного розладу, за яким здійснюється догляд.

Якщо особа, яка звертається за призначенням допомоги на догляд, постійно проживає на одній житловій площі за зареєстрованим або фактичним місцем проживання інваліда I чи II групи внаслідок психічного розладу, але має інше зареєстроване місце проживання, органи праці та соціального захисту населення надсилають запит щодо неодержання допомоги на догляд до органів праці та соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання такої особи.

Як вказано в постанові, для підтвердження факту спільного проживання з інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу та догляду за ним у разі потреби складається акт про проведення обстеження сім’ї спеціалістами органів соціального захисту населення. Якщо дієздатна особа постійно проживає на одній житловій площі за місцем реєстрації інваліда I чи II групи внаслідок психічного розладу, але зареєстрована в іншому місці, обстеження сім’ї для встановлення факту догляду є обов’язковим.

Нагадаємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скайп-зв’язку:  kremeneckiy_mc.

Також в області працює три місцеві центри з надання БВПД та чотирнадцять бюро правової допомоги. Їх контакти можна переглянути тут:  

Тернопільський місцевий центр;

Кременецький місцевий центр;

Чортківський місцевий центр.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А так само дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.