назад

Про особливості державної реєстрації прав на нерухоме майно та права на обов’язкову частку у спадщині дізналися громадяни під час роботи мобільних та дистанційних консультаційних пунктів

yurydychni konsultatsiyi

Мобільні  та дистанційні консультаційні пункти доступу до безоплатної правової допомоги є ефективною формою доступу до правової допомоги жителів віддалених сіл області, яка дозволяє скористатися послугами  фахівців системи БВПД безпосередньо на місцях, у сільських радах, що значна економить час та кошти громадян.  Дані виїзди дозволяють проводили  не лише консультування громадян, а й налагоджувати партнерські зв’язки та проводити право просвітницьку діяльність  на місцях.

Головний спеціаліст Зіньківського бюро правової допомоги Катерина Суконька 15 березня 2017 року взяла участь у роботі дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги на базі Власівської сільської ради Зіньківського району.

Громадяни зверталися до працівника бюро з питаннями щодо порядку стягнення аліментів на утримання дитини, оформлення права власності на житловий будинок та ін.

Фахівець роз’яснила, що відповідно до Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, державна реєстрація прав проводиться за заявою заявника шляхом звернення до суб’єкта державної реєстрації прав або нотаріуса. У разі набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду з одночасним набуттям речових прав на земельну ділянку, на якій вони розташовані, а також у разі державної реєстрації речових прав, що є похідними від права власності, одночасно з державною реєстрацією права власності на таке майно, заявником подається одна заява.

Державний реєстратор, уповноважена особа за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав формує та роздруковує заяву, на якій заявник (за умови відсутності зауважень до відомостей, зазначених у ній) проставляє власний підпис. Така заява долучається до документів, поданих для державної реєстрації прав. Разом із заявою заявник подає оригінали документів, необхідних для державної реєстрації прав, та документ, що підтверджує сплату адміністративного збору за державну реєстрацію прав. У разі коли оригінали документів, необхідних для державної реєстрації прав, відповідно до законодавства залишаються у справах державних органів, органів місцевого самоврядування, що їх видають, заявник подає копії документів, оформлені такими органами відповідно до законодавства.

За результатом розгляду заяви та документів, поданих для державної реєстрації прав, державний реєстратор приймає рішення щодо державної реєстрації прав або щодо відмови в такій реєстрації. У разі проведення державної реєстрації права власності на житловий будинок, будівлю або споруду одночасно з державною реєстрацією прав на земельну ділянку, на якій вони розташовані, а також у разі проведення державної реєстрації речових прав, що є похідними від права власності, одночасно з проведенням державної реєстрації права власності на таке майно державним реєстратором приймається одне рішення щодо державної реєстрації прав або щодо відмови в такій реєстрації.

Разом з тим, всіх хто звернувся за допомогою, Катерина Суконька поінформувала про завдання та функції бюро правової допомоги, а також роз’яснила порядок отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

З метою забезпечення реалізації права громадян на безоплатну правову допомогу, посилення правової спроможності громад та вирішення проблемних правових питань, 16 березня 2017 року на базі Кустолово – Суходільської сільської ради працював мобільний консультаційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги, в якому взяв участь заступник начальника Машівського бюро правової допомоги Максим Дворовенко.16.03.2017 viyiznij mash

Одним з актуальних питань, яке цікавило громадян, було питання права на обов’язкову частку у спадщині.

В своїх роз’ясненнях фахівець бюро зазначив, що відповідно до ст. 1241 Цивільного кодексу України малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка).

Розмір обов’язкової частки у спадщині може бути зменшений судом з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення.

Цього ж дня фахівець бюро провів робочу зустрічі з головою Кустолово – Суходільської сільської ради Любов’ю Рубан та директором Кустолово – Суходільської загальноосвітньої  школи І-ІІІ ступенів Ольгою Сорокіною, під час яких партнери обговорили питання підвищення рівня правової освіти жителів села, учнівської молоді та працівників сільської ради, а також перспективи подальшої співпраці у напрямку забезпечення доступу громадян до безоплатної правової допомоги.

Крім того керівник бюро провів лекційне заняття для учнів дев’ятого класу Кустолово – Суходільської загальноосвітньої  школи І-ІІІ ступенів на тему «Юридична відповідальність неповнолітніх». В ході жвавої дискусії з школярами обговорили особливості притягнення неповнолітніх до цивільної, адміністративної, кримінальної відповідальності та застосування примусових заходів виховного характеру.

Нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу та скористатися електронними сервісами Міністерства юстиції України громадяни можуть, звернувшись до Машівського бюро правової допомоги за адресою: сел. Машівка, вул. Незалежності, 111, тел. (05364) 9-14-11, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).

Зіньківське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Зіньків, вул. Воздвиженська, 64, тел.: 3-34-74, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).