назад

Про особливості оренди землі в умовах воєнного стану говорили на Дніпропетровщині

Про підстави та порядок розірвання договору оренди земельної ділянки під час воєнного стану у Зарічанській сільській раді мешканцям громади та внутрішньо переміщених осіб наприкінці минулого тижня розповідав завідувач Верхньодніпровського бюро правової допомоги Кам’янського місцевого центру з надання БВПД Юрій Хижняк.

 

Він ознайомив селян з поняттям «оренда землі» та з типовою формою договору оренди землі, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України № 220 від 3 березня 2004 року, акцентувавши увагу на тому, що розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено умовами самого договору.

Також Юрій Хижняк пояснив слухачам, що законодавством України визначено два шляхи дострокового розірвання договору оренди землі – за згодою сторін й за рішенням суду у разі: невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 Закону України  Закону України “Про оренду землі; невиконання сторонами обов’язків, передбачених умовами договору; випадкового знищення чи пошкодження об’єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки; на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України. Юрист зауважив й на тому, що зобов’язання за розірваним договором оренди землі припиняється в момент досягнення сторонами домовленості про таке розірвання або ж момент набрання законної сили рішенням суду про розірвання договору.

Правопросвітницькі заходи з земельних питань завжди цікаві мешканцям громади, адже більшість з них є землевласниками або користувачами земельними ділянками. А під час заходів часто виникають додаткові питання у слухачів», – зазначає завідувач сектору «Верхньодніпровське бюро правової допомоги» Юрій Хижняк.

Після заходу для фахівець системи БПД  відповів на питання мешканців Зарічанської громади та внутрішньо переміщених осіб й ознайомив присутнім з порядком отримання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, контактами бюро та телефоном контакт-центру, за яким можна отримати термінову юридичну консультацію.