назад

На Сумщині говорили про подолання перешкод у задоволенні правових потреб українського суспільства в умовах війни

На Сумщині, як і в усій Україні, існує проблема задоволення правових потреб населення в умовах війни. За таких умов знижується рівень життя людей, збільшується кількість порушень прав і свобод, зокрема прав на життя, здоров’я, житло, роботу, безпеку тощо. Проте, на Сумщині діють різноманітні організації, які намагаються подолати ці перешкоди та забезпечити задоволення правових потреб населення. Днями у приміщенні Регіональному центрі з надання БВПД у Сумській області для юристів та адвокатів системи БПД Сумщини наш партнер провів фокус-групу з вивчення проблем, з якими звертаються до правників, а також з напрацювання практичних рекомендацій з їх подолання.

«Війна суттєво змінила правові потреби українського суспільства. І населення і бізнес зараз живуть новій правовій реальності. З війною кількість, а головне складність правових проблем зросла, з’явилися нові потреби, нові правові ситуації та нові виклики. Ускладнюється ситуація у випадках наявності суттєвих прогалин законодавчого регулювання та відсутності усталених практик правового захисту», – зазначила виконавча директорка ГО «Північна правозахисна група» Наталія Єсіна .

В рамках дискусії обговорили результати загальнонаціонального дослідження проведеного БО «Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги» в минулому році, адже за допомогою сумської організації чимала кількість юристів та адвокатів з Сумщини мали змогу взяти в ньому участь.

Зустріч була націлена на покращення доступу до правосуддя в умовах повномасштабної війни в Україні шляхом комплексного дослідження правових потреб українського суспільства та вироблення ефективних підходів до вирішення правових проблем.

Учасники фокус-групи – адвокати системи БПД Сумщини та представники уповноваженого в Сумській області, юристи Регіонального та Сумського місцевого центру з надання БВПД обговорили те, як змінилася тематика звернень від населення, які питання виникають в контексті регіональних особливостей, чи є їх практичне вирішення.

«Таке вивчення думки правників дає можливість сфокусуватися на аспекті взаємодії правника та клієнта, можливості задоволення правових потреб населення», поділилась директорка Регіонального центру Олена Демченко.

В ході фокус-групи модераторторка та його асистентка зафіксували пропозиції та коментарі учасників. Подібні фокус-групи також будуть проведені в інших регіонах та онлайн, після цього заплановане нове дослідження.

Довідково: фокус-група проведена Всеукраїнською коаліцією з надання правової допомоги у співпраці з ГО «Північна правозахисна група» в рамках проєкту «Подолання перешкод в задоволенні правових потреб українського суспільства в умовах війни».  Дослідження відбувається в рамках Програми USAID «Справедливість для всіх».