назад

Про особливості правового захисту ВПО Полтавщини дізналися представники ЗМІ під час брифінгу

briefing Lysan Consulting

13 березня 2017 року, фахівці системи БПД Полтавщини спільно з постійними партнерами – благодійною організацією «Світло надії», провели брифінг для представників засобів масової інформації м. Полтави. Під час заходу представників мас-медіа та громадськості поінформували про права ВПО, практичні аспекти їх реалізації та куди слід звертатися ВПО при виникненні тих чи інших правових питань, зокрема, і на теренах Полтавщини.

В якості спікерів виступили представники БО «Світло надії», фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області та Другого полтавського місцевого центру з надання БВПД. 

Під час заходу представники мас-медіа мали змогу ознайомитися із діяльністю благодійної організації «Світло надії». Експерти БО «Світло надії” розповіли про те, як змінилося життя переселенців відтоді, як вони переїхали в Полтавську область.17211998 1259861080767066 2750463118478555222 o

«Раніше внутрішньо переміщені особи шукали житло, роботу, намагалися отримати відповідний статус та пільги. Тепер, після прожитих кількох років на Полтавщині, ці люди мають інші потреби. Наприклад, захист трудових прав, питання забезпечення освітою, обслуговування у закладах охорони здоров’я, купівля-продаж житла та ті питання, з якими у повсякденному житті стикаємося і ми», – зазначила Оксана Мизик, представник БО «Світло надії».

«5 січня цього року набули чинності зміни до законодавства щодо надання безоплатної правової допомоги, якими значно розширили коло осіб які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Тепер суб’єктами безоплатної правової допомоги є також вимушені переселенці та особи, які звернулися за отриманням статусу переселенця. Відповідно до внесених у законодавство змін внутрішньо переміщені особи отримали право на всі види правових послуг, що стосуються безоплатної вторинної правової допомоги, тобто з 5 січня даній категорії осіб надаються правові послуги щодо захисту у суді, захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру», – зазначив Ігор Клименко, начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Ігор Клименко окремо відзначив співпрацю з БО «Світло надії» у проведенні спільних консультацій із представниками БО «Світло надії» на базі МЦ та бюро правової допомоги, що сприяло більш ефективному доступу ВПО до правової допомоги.17239651 1259861327433708 3358199362219352184 o

«Особи з числа внутрішньо переміщених осіб можуть отримати безоплатну правову допомогу звернувшись безпосередньо до місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги або до бюро правової допомоги. Крім, того передбачено утворення та розвиток мережі дистанційних та мобільних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги, де внутрішньо переміщені особи можуть отримати консультацію на базі центрів надання адміністративних послуг, центрів зайнятості, сільських рад, бібліотечних закладів тощо», – поінформувала Людмила Бубир, директор Другого полтавського місцевого центру з надання БВПД.

Фахівець Другого полтавського місцевого центру з надання БВПД Юлія Пирлик поінформувала журналістів про співпрацю місцевих центрів з надання БВПД у напрямку правового захисту ВПО, зокрема, наголосила на проведенні інформаційної роботи у даному напрямку під час циклу семінарів для ВПО Полтавщини. Так, протягом лютого-березня проведено 3 таких семінари у м. Полтаві, Миргороді та Горішніх Плавнях.

Захід пройшов у форматі активного діалогу із представниками ЗМІ, які цікавилася роботою благодійної організації та системи БВПД щодо правового захисту ВПО, питаннями, з якими найчастіше звертаються дана категорія осіб, шляхи їх вирішення та прикладами успішного захисту ВПО.17191966 1259861264100381 7045317774392736860 o

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.