назад

Якими є механізми захисту прав ВПО – говорили під час заходу у Горішніх Плавнях

P1040572

10 березня 2017 року, у м. Горішні Плавні, на базі Горішньоплавнівського міському центрі зайнятості відбувся черговий семінар із циклу  «Знай свої права» для внутрішньо переміщених осіб.

Це вже третій семінар такого формату, який проводиться на Полтавщині та спрямований на інформування ВПО про їх права, гарантії, обовязки, механізми реалізації прав. Учасникам семінарів також повідомили про діяльність системи БВПД у регіоні та можливість реалізувати право на безоплатну правову допомогу на практиці.

 У заході взяли участь ВПО, які тимчасово проживають у м. Горішні Плавні та Кременчуцькому районі. Переважна більшість внутрішньо переміщених осіб, які брали участь у семінарі на даний момент є безробітними та прагнуть отримати інформацію про свої права та механізми захисту цих прав, як на національному так і на регіональному рівнях.P1040580

Тренерами заходу виступили представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області та Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Ігор Клименко, начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області висвітлив присутнім нормативно правову базу, яка регулює відносини внутрішньо переміщених осіб в Україні, про отримання статусу внутрішньо переміщеної особи та проблеми, які виникають при отриманні такого статусу чи при його позбавленні. Внутрішньо переміщені особи також дізналися  про гарантії, права та спеціальні обов’язки, які передбачені для таких осіб відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», особливу увагу фахівець РЦ акцентував на питанні майнових прав внутрішньо переміщених осіб, їх правах та обов’язках після укладання договору купівлі-продажу майна.

«Питання захисту права власності на тимчасово окупованих територіях стоїть дуже гостро. У зв’язку з цим є кілька аспектів, що привертають увагу – це насамперед проблема отримання компенсації за майно, пошкоджене внаслідок збройного конфлікту; проблема отримання компенсації за майно, незаконно відібране у громадян, які залишили його на окупованій території не за власним бажанням; проблема збереження майна, що залишилося, від неправомірного заволодіння невідомими особами» – констатував Ігор Клименко.P1040581

Юлія Пирлик, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги ознайомила присутніх з нормами Закону України «Про безоплатну правову допомогу», іншими нормативно-правовими актами, які врегульовують статус та гарантії внутрішньо переміщених осіб. Також розповіла про найчастіші питання, з якими звертаються до місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та їх бюро правової допомоги особи дана категорія населення та яким чином вони вирішуються.

«Внутрішньо переміщені особи найчастіше звертаються з питаннями невиплати пенсій, одноразової допомоги, укладання договорів оренди, компенсації на сплату комунальних послуг, отримання спадщини, встановлення юридичних фактів тощо»,- зазначила вона.

Захід пройшов досить продуктивно і активно. Під час семінару між тренерами і учасниками виникали дискусії. На всі поставлені питання було надано кваліфіковані та якісні відповіді.

Додатково повідомляємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою:м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.