назад

Державні службовці поглибили свої знання про систему БВПД області

dscn0373

Фахівці системи БВПД Полтавщини постійно проводять лекції для державних службовців Полтавщини на базі Полтавського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій та висвітлюють питання про діяльність системи БВПД, її здобутки, новації та перспективи розвитку.  

13 березня 2017 року на базі Центру розпочалася друга сесія навчання за професійною програмою державних службовців апаратів і структурних підрозділів обласної та районних державних адміністрацій, вперше прийнятих на державну службу.

У перший день навчання із слухачами зустрівся заступник голови – керівник апарату Полтавської обласної державної адміністрації Микола Білокінь, який провів практичне заняття на тему «Організаційне забезпечення діяльності місцевих державних адміністрацій у контексті реформування державного управління».

Під час тематичної дискусії, яку проводила Ірина Дудка, голова громадської організації «Інститут розвитку територіальних громад Полтавщини», державні службовці  опрацювали тему «Актуальні питання створення спроможних територіальних громад».

Директор Регіонального центру з надання  БВПД у Полтавській області, кандидат наук з державного управління Олександр Черчатий висвітлив питання щодо розвитку правових компетентностей державних службовців, механізму реалізації права на безоплатну вторинну правову допомогу.dscn0369

Під час заходу керівник Регіонального центру ознайомив слухачів із системою БВПД на національному та регіональному рівні, розповів про послуги, які надаються фахівцями Регіонального, місцевих центрів та бюро правової допомоги Полтавської області, зазначив про позитивні практики місцевих центрів та бюро у напрямі захисту клієнтів.  Окремо він зупинився на новелах у законодавстві, що стосуються розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, що сприяло більш практичній реалізації права на правову допомогу соціально вразливим верствам населення.  dscn0371

Також очільник системи БВПД області акцентував увагу слухачів на переорієнтації системи БВПД у 2017 році з надання правової допомоги окремим фізичним особам на посилення правової спроможності територіальних громад, що полягає у поглибленні співпраці з органами влади, включаючи об’єднані територіальні громади; сприянні прийняттю цільових програм, що є важливим інструментом для подальшого розвитку правової поінформованості як окремо кожного клієнта, так і територіальних громад в цілому. Ключовими напрямами у діяльності системи БВПД на поточний рік є проведення правопросвітницьких заходів; розвиток мережі партнерів та незалежних провайдерів надання БПД; розширення доступу територіальних громад до БПД шляхом залучення до роботи параюристів та створення мобільних та дистанційних пунктів консультування на базі сільрад, бібліотек, шкіл, лікарень, дитбудинків, органів самоорганізації населення, ГО тощо, активізація надання правової допомоги під час виїзних прийомів та скайп-допомога.  

«Сподіваємося, що спільними зусиллями в області буде вирішено питання зростання правової спроможності територіальних громад, що сприятиме їх розвитку та забезпеченню захисту прав громадян» – підсумував виступ Олександр Черчатий.

Для цього необхідна консолідація зусиль щодо вивчення потреб територіальних громад у правовій та методичній допомозі; координації та методичному забезпеченні роботи юристів органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту прав громадян; проведення кущових та інших семінарів з питань посилення правової спроможності територіальних громад та забезпечення захисту прав громадян.  Ключовим у даній роботі є завершення розробки та прийняття змін до програм правової освіти населення чи спеціальних програм надання правової допомоги з виділенням цільових коштів; зокрема завдяки залученню зовнішніх ресурсів та виконавців заходів/програм/проектів, робота фандрейзерів. Організація та проведення на рівні територіальних громад комунікативних заходів, спрямованих на інформування громадськості про систему правової допомоги та механізми захисту їх прав; забезпечення висвітлення інформації про права громадян та механізми їх захисту у ЗМІ – вся ця робота забезпечить громадян необхідним рівнем правових знань для належної їх реалізації.

Учасники заходу активно ставили питання лекторам, зокрема, цікавилися механізмом звернення до місцевих центрів та бюро, позитивними практиками у роботі системи БВПД щодо захисту прав громадян.

Нагадуємо, щоРегіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.