назад
04.11.22

Про особливості спадкування під час воєнного стану говорили з ВПО на Дніпропетровщині

Можливість поспілкуватися  з переселенцями у Новомосковську на базі палацу культури “Металург завідувачці сектору “Новомосковське бюро правової допомоги” Дніпровського місцевого центру з надання БВПД  Тамарі Білокінь, яка закцентувала їх увагу на особливостях  спадкування земельної ділянки під час дії воєнного стану, надали партнери  – ГО “Шлях до майбутнього”.

Юристка розповіла ВПО, що знайшли прихисток у Новомосковську,  в першу чергу про те, що в умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини. Також не менш актуальним для переселенців були питання  строків прийняття спадщини, які документи необхідно подавати разом із заявою для нотаріуса, чи можливо оскаржити його постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій, що робити, якщо земельна частка (пай) знаходиться на тимчасово окупованій території тощо.

Давно такої активності  під час подібних зустрічей не бачила. Окрім основної теми, ми встигли поговорити про встановлення фактів смерті та народження на тимчасово окупованих територіях, про виплати ВПО, про особливості купівлі-продажу земельної ділянки під час дії воєнного стану, загалом про земельну реформу в Україні. Питань було багато, і відповідей не менше. Побільше б такої залученості громадян до підвищення рівня своєї правопросвіти,” – зазначила завідувачка сектору “Новомосковське бюро правової допомоги” Тамара Білокінь.