назад

Про перші підсумки роботи новостворених бюро правової допомоги, виклики та проблемні питання, з якими зіткнулись бюро сьогодні розповіли учасники прес-конференції 18 жовтня 2016 року

2016 10 20R118 жовтня 2016 року у приміщенні Чернівецької обласної державної адміністрації відбулася прес-конференція директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Аркадія Мунтяну, за участі директора Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергія Мінтенка та заступника начальника Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області Аксенії Адамчук щодо перших результатів роботи бюро правової допомоги, а також труднощів на початку їх функціонування. 

Починаючи від ідеї створення бюро правової допомоги, проведення конкурсного відбору фахівців до нової структурної ланки системи безоплатної правової допомоги, врегулювання питань організаційного характеру, кадрового забезпечення, початку діяльності бюро правової допомоги та перших успіхів, а також труднощів, які вдалося подолати розповіли учасники прес-конференції представникам засобів масової інформації регіону.

Так, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну поінформував, що незважаючи на значне розширення мережі точок доступу до безоплатної правової допомоги, появи нового функціонального навантаження, система не дала збою, а працює злагоджено як і раніше. Про це свідчить той факт, що лише за місяць роботи бюро правової допомоги понад 500 осіб отримали необхідну первинну та вторинну правову допомогу. А значить, ми з впевненістю можемо сказати, що система отримала новий імпульс у своєму розвитку, – зауважив Аркадій Мунтяну.

Як показує практика, досі чимала кількість звернень заявників стосується надання саме первинної правової допомоги, тобто консультацій та роз’яснень щодо врегулювання тих чи інших проблемних правових питань, – зазначив директор Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Мінтенко. Втім, якщо раніше первинну правову допомогу надавали спеціалізовані органи та установи, то відтепер громадяни мають можливість отримати такі послуги безпосередньо звернувшись до бюро правової допомоги. Найбільш поширені питання, з якими нині громадяни звертаються по допомогу до бюро правової допомоги та конкретні приклади їх вирішення озвучив Сергій Мінтенко.

Як зазначила заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області Аксенія Адамчук, до надання консультацій та роз’яснень громадянам щодо вирішення проблемних правових питань долучається  Головне територіальне управління юстиції у Чернівецькій області. В рамках такої співпраці працівники управління разом із фахівцями системи безоплатної правової допомоги регіону запланували проведення спільних виїзних прийомів громадян на базі бюро правової допомоги. З 18 жовтня 2016 року забезпечено проходження стажування працівників бюро правової допомоги в структурних підрозділах управління юстиції – управління державної реєстрації, виконавчої служби, відділу нотаріату та ін.

Довідково! Бюро правової допомоги, що з 1 вересня поточного року розпочали обслуговувати мешканців області функціонують:

– у структурі Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – Чернівецьке (м. Чернівці, вул. І. Підкови, 2), Герцаївське (м. Герца, вул. Шикули, 4), Глибоцьке (смт. Глибока, вул. Борцям за волю України, 2а), Заставнівське (м. Заставна, вул. Д. Галицького, 1а), Кіцманське (м. Кіцмань, вул. Незалежності, 83), Новоселицьке (м. Новоселиця, вул. Клубна, 3) та Сторожинецьке (м. Сторожинець, вул. Чернівецька, 6а) бюро правової допомоги; 

– у структурі Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – Новодністровське (м. Новодністровськ, м-н. Діброва, 25), Сокирянське (м. Сокиряни, вул. Центральна, 41а) та Хотинське (м. Хотин, вул. О. Кобилянської, 2а) бюро правової допомоги; 

– у структурі Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – Путильське бюро правової допомоги (смт.Путила, вул. Українська, 178).

Додаткову інформацію про контактні телефони, місце розташування та керівництво бюро правової допомоги можна знайти на сайті Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області  у вкладці «БЮРО».

Фотоматеріали за результатами проведеного заходу можна переглянути тут. https://drive.google.com/open?id=0B6fvAlsyz75iSXM1WmZEcWtuNWM