назад

СП1

11 жовтня 2016 року на базі бюро правової допомоги Борщівського, Бучацького, Гусятинського, Заліщицького та Монастириського районів працівники бюро спільно із начальниками відділів державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області провели консультування та надали правову допомогу громадянам.

Консультування відбулося на виконання Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, Плану заходів з активізації надання безоплатної первинної правової допомоги за результатами оперативної наради в Міністерстві юстиції України 09.09.2016, наказу Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області від 26.09.2016 № 305/45 “Про затвердження Графіка проведення консультування в бюро правової допомоги області у IV кварталі 2016 року”.

Під час прийому до бюро правової допомоги звернулося 19 громадян із питаннями, що стосувалися порядку видачі свідоцтва про народження, порядку проставлення апостиля, розірвання шлюбу в органах ДРАЦС, реєстрації шлюбу неповнолітніх, видачі дубліката свідоцтва про шлюб. Особливо актуальним на сьогоднішній день виявилося питання реєстрації шлюбу неповнолітніх. Громадянам надали роз’яснення щодо кожного із питань.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Відповідно до ст. 22 Сімейного Кодексу України шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.

Проте ч. 2 ст. 23 СК України визначає, що за заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, їй може бути надано право на шлюб за рішенням суду, якщо суд встановить, що це відповідає інтересам цієї особи. Підставами для укладання шлюбу неповнолітніми найчастіше є: фактичне створення сім’ї, вагітність і народження дитини.

Згідно із ст. 28 Сімейного кодексу України заява про реєстрацію шлюбу подається жінкою та чоловіком до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану за їхнім вибором. Важливо мати на увазі, що заява про реєстрацію шлюбу подається жінкою та чоловіком особисто.

Кодекс встановлює, що, у разі, якщо жінка і (або) чоловік не можуть через поважні причини особисто подати заяву про реєстрацію шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану, то таку заяву, нотаріально засвідчену, можуть подати їх представники. Повноваження представника мають бути нотаріально засвідчені.

Нагадуємо, що жителі Чортківського району, які потребують безоплатної вторинної правової допомоги можуть звертатися до місцевого центру за адресою: м. Чортків, вул. Шевченка, 54, номер телефону: (03552) 2 09 50.

Бюро правової допомоги Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги працюють за адресами:

Борщівське бюро правової допомоги — м. Борщів, вул. Шевченка, 20а;

Бучацьке бюро правової допомоги — м. Бучач, майдан Волі, 1;

Гусятинське бюро правової допомоги — смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7;

Заліщицьке бюро правової допомоги — м. Заліщики, вул. Ст. Бандери, 38;

Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А.

Також в області працює три місцеві центри з надання БВПД та чотирнадцять бюро правової допомоги. Їх контакти можна переглянути тут: 

Тернопільський місцевий центр;

Кременецький місцевий центр;

Чортківський місцевий центр.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А так само дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.