назад

13256154 480211292169832 2826933477398705132 nФахівці Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з робочим візитом відвідали м. Ланівці з метою розширення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги громадянам.

Т12 травня 2016 року начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Тетяна Точинська, начальник відділу інформаційної та матеріальної інфраструктури Петро Гуменюк та головний спеціаліст відділу надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Ірина Бурченюк , провели виїзний прийом громадян у громадській приймальні Лановецької районної ради (м. Ланівці, вул. Незалежності, 19).

Для отриманням правової допомоги звернулися громадяни, яких цікавили питання соціального забезпечення – призначення пільгової пенсії жінці, яка працювала дояркою.

Згідно пункту д частини 1 статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» жінки, які працюють доярками (операторами машинного доїння), свинарками – операторами в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, після досягнення 55 років і при стажі зазначеної роботи не менше 20 років за умови виконання встановлених норм обслуговування мають право на отримання пільгової пенсії.

Інша відвідувачка консультаційного пункту вже попередньо зверталася до Лановецького об’єднаного управління ПФ України Тернопільської області із заявою про призначення їй пільгової пенсії та отримала відмову. Згідно ч. 1ст. 6 Кодексу адміністративного судочинства України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта владних повноважень порушені її права, свободи або інтереси.

У даному випадку громадянці рекомендували звернутися до суду стосовно оскарження рішення Лановецького об’єднаного управління ПФ України Тернопільської області про відмову у призначенні їй пільгової пенсії.

Цього ж дня фахівці місцевого центру спільно із заступником голови громадської організації «Воїнів Антитерористичної операції» Лановецького району Сергієм Гончаруком провели прийом учасників АТО. До мобільного консультативного пункту звернулися учасники бойових дій щодо питання отримання одноразової грошової допомоги у разі інвалідності.

Учасникам АТО пояснили, що згідно постанови Кабінету міністрів України № 975 від 25.12.2013 року Про затвердження Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві така допомога призначається і виплачується:

1) військовослужбовцю, інвалідність якого настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого ним під час виконання обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням ним обов’язків військової служби, чи встановлення інвалідності особі після її звільнення з військової служби внаслідок зазначених причин, у розмірі:

– 250-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на дату встановлення інвалідності, – у разі встановлення інвалідності I групи;

– 200-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на дату встановлення інвалідності, – у разі встановлення інвалідності II групи;

– 150-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на дату встановлення інвалідності, – у разі встановлення інвалідності III групи;

2) військовослужбовцю, інвалідність якого настала в період проходження військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням ним військової служби, або встановлення особі, звільненій з військової служби, інвалідності не пізніше ніж через три місяці після звільнення її з військової служби чи після закінчення тримісячного строку, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження зазначеної служби, у розмірі:

– 120-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на дату встановлення інвалідності, – у разі встановлення інвалідності I групи;

– 90-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на дату встановлення інвалідності, – у разі встановлення інвалідності II групи;

– 70-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на дату встановлення інвалідності, – у разі встановлення інвалідності III групи.

У Тернопільській області діють три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги: Тернопільський,  Чорківський та Кременецький. Громадяни, які потребують юридичної .допомоги можуть звертатися за такими адресами:

м. Тернопіль – вул. Шпитальна, 7,

м. Кременець – вул. Шевченка, 59А,

м. Чортків – вул. Шевченка, 54.

Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).