назад
09.04.15

Про поглиблення співпраці між органами адвокатського самоврядування та системою безоплатної правової допомоги говорили на Вінничині

kruglyi stil 07 04 15 27 квітня у Вінниці відбулося засідання круглого столу, метою якого було обговорення питань, що виникають при взаємодії між системою надання безоплатної правової допомоги та адвокатурою, поглиблення співпраці між органами адвокатського самоврядування та центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Круглий стіл організовано за ініціативи Вінницького обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Вінницького регіонального відділення ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу».

 

У засіданні круглого столу взяли участь директор Вінницького обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Світлана Маліновська; адвокат-тренер, керівник регіонального відділення ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Наталя Гурковська; голова Ради адвокатів Вінницької області Ольга Терещенко; член дисциплінарної палати КДК адвокатури Вінницької області Лариса Пікановська; начальник відділу реєстрації, систематизації НПА, правоосвітньої роботи та правової допомоги Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області Віра Драчинська; голова відділення Асоціації правників України у Вінницькій області Олег Руденко; заступник директора Вінницького обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марина Лукіянова; заступник начальника відділу забезпечення якості правової допомоги Вінницького обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аліна Стасюк, адвокат-тренер Євген Лукашенко; члени органів адвокатського самоврядування, адвокати: Олена Сілакова, Анатолій Грачов, Оксана Габрук, Михайло Роздорожний, Ольга Найчук, Юлія Якименко-Шевчук, Володимир Самсонюк, Володимир Радіщев, Валентин Юхименко.

Зі вступним словом виступила директор Вінницького обласного центру з надання БВПД Світлана Маліновська, яка наголосила на важливості даного заходу з огляду на нагальну необхідність ефективної співпраці між системою БПД та органами адвокатського самоврядування. Крім того, директор центру розповіла про розвиток системи безоплатної вторинної правової допомоги: її теперішній стан та перспективи розвитку.

Голова Ради адвокатів Вінницької області Ольга Терещенко у своєму виступі звернула увагу на проблему неявки адвокатів на проведення процесуальних дій у судові засідання та запропонувала спільно з центром посилити роботу серед адвокатів щодо покращення ситуації, враховуючи, що за даними дисциплінарної палати КДКА  основна частина скарг, які надходять до ДП – це скарги щодо зриву судових засідань та процесуальних дій з вини адвокатів. Крім того, Ольга Терещенко повідомила про проблеми в роботі комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги, створеної Радою адвокатів і зазначила, що робота комісії фактично заблокована через відсутність нормативної бази, яка б чітко регламентувала порядок роботи комісії та коло її повноважень.

kruglyi stil 07 04 15 13

Керівник Вінницького регіонального відділення ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Наталя Гурковська розповіла присутнім про мету та завдання організації, та повідомила, що до статутних цілей організації, зокрема, належать: захист прав адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу; сприяння дотриманню адвокатами, які надають безоплатну правову допомогу, затверджених стандартів якості її надання, удосконаленню таких стандартів; безперервне підвищення професійного рівня адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, регулярний обмін досвідом між ними, формування спільних стратегій і тактик захисту; формування та поширення культури дотримання спільних цінностей, найвищих стандартів професійної етики та якості надання правової допомоги як серед своїх членів, так і серед інших адвокатів України.

Адвокат-тренер/модератор з обміну досвідом між адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу Євген Лукашенко звернув увагу присутніх адвокатів на обов’язковість дотримання Стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги та зауважив на необхідність роботи комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги.

kruglyi stil 07 04 15 12

Начальник відділу реєстрації, систематизації НПА, правоосвітньої роботи та правової допомоги Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області Віра Драчинська доповіла присутнім про порядок та умови проведення конкурсу з відбору адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги, вимоги до претендентів, особливості кожного етапу конкурсного відбору. Заступник начальника відділу забезпечення якості правової допомоги Аліна Стасюк розповіла про механізм укладення регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги контрактів з адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі, умови укладення контракту з адвокатом та оплату послуг адвоката. Заступник директора Вінницького обласного центру з надання БВПД Марина Лукіянова висвітлила питання щодо забезпечення прозорості при розподілі справ між адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. Зокрема, заступник директора центру донесла присутнім інформацію щодо оприлюднення на сайтах центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги оперативної інформації щодо видання доручень адвокатам, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, оплату їх послуг та відшкодувань витрат.

Член дисциплінарної палати КДКА Вінницької області Лариса Пікановська у своїй доповіді аналізувала скарги, які надходять на адвокатів до КДКА у зв’язку з наданням ними безоплатної правової допомоги та зауважила, що за всіма скаргами на адвокатів, що внесені до реєстру адвокатів, які надають БВПД, відмовлено у відкриті дисциплінарного провадження. Крім того, адвокати, які надають безоплатну правову допомогу, за її словами, «більш відповідальні, можливо дотримуються саме через слідування Стандартам якості у своїй роботі».

kruglyi stil 07 04 15 7

Під час круглого столу його модератор Світлана Маліновська винесла на обговорення учасникам круглого столу питання щодо застосування норм Правил адвокатської етики, які постають у зв’язку з реалізацією на практиці ст. 53 Кримінального процесуального кодексу України (залучення захисника до проведення окремої процесуальної дії); співвідношення конституційних прав на захист, на вільний вибір захисника та на безоплатну правову допомогу; можливості для вільного вибору захисника у випадку надання безоплатної вторинної правової допомоги; запобігання залученню до кримінальних проваджень так званих «міліцейських адвокатів» слідчими тощо.

Не менш важливим стало питаннявиділення робочих приміщень для адвокатів у судах першої інстанції, а також врегулювання режиму доступу адвокатів до приміщення СІЗО для побачення з клієнтом.

kruglyi stil 07 04 15 6

Обговорюючи питання облаштування в судах кімнат для адвокатів, від присутніх надійшла інформація, що у Вінницькому міському суді найгірші умови для роботи адвокатів – у деяких залах судових засідань взагалі не передбачені місця для адвокатів, тобто, якщо для прокурорів облаштовані спеціальні кімнати, а в залах судових засідань виділено окремі робочі місця, то для адвокатів у деяких залах навіть немає столів, не те щоб окремих кімнат. Адвокати, за їх словами, вимушені здійснювати свої професійні обов’язки за відсутності елементарних умов. Було досягнуто згоди щодо необхідності звернення до керівництва судів зі спільною заявою стосовно передбачення окремих робочих місць для адвокатів.

 

У підсумку за результатами круглого столу учасники дійшли згоди щодо наступних пропозицій:

  • надалі продовжувати зустрічі у форматі круглих столів, оскільки це дозволить вирішувати спільні проблеми та ефективно взаємодіяти;
  • проводити спільні заходи з залученням представників правоохоронних органів, органів прокуратури, пенітенціарних установ та суддів;
  • налагодити співпрацю щодо організації спільних заходів з підвищення кваліфікації адвокатів;
  • активно співпрацювати з громадською організацією «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» з метою захисту прав адвокатів та підвищення їх кваліфікації, проводити спільні заходи у рамках такої співпраці.
  • звернутись зі спільною заявою Вінницького обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Ради адвокатів Вінницької області до керівництва судів Вінницької області, судової адміністрації з вимогою облаштування робочих місць для адвокатів в залах судових засідань та окремих кімнат для роботи адвокатів.

 

 Із програмою заходу можна ознайомитись тут.

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+