назад

17101641 1297423946969857 1656002373 n

17 лютого 2017 року в Благодійній Службі Милосердя «Карітас» відбувся тренінг для вихованців та батьків благодійної організації “Чортківський районний центр соціальної реабілітації “Дім милосердя” на тему: «Права неповносправних дітей та їх батьків». У заході взяли участь і працівники Чортківського місцевого центру з надання БВПД. На тренінгу обговорили проблеми, з якими щодня стикаються діти з особливими потребами та їх батьки у сфері побуту, медицини, проведення реабілітації, здобуття освіти та ін.

Представники місцевого центру Олена Овсинська та Таїсія Рубаняк розповіли про правове регулювання захисту дітей з особливими потребами, яке базується на положеннях законів України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про реабілітацію інвалідів в Україні», «Про охорону дитинства», «Про соціальні послуги», «Про сприяння соціальному становленню і розвитку молоді в Україні», інших нормативно-правових актах, що регулюють правовідносини у цій сфері, та міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ!

Освіта дітей з обмеженими можливостями.

Держава гарантує дітям з обмеженими можливостями дошкільне виховання, здобуття освіти на рівні, що відповідає їх здібностям і можливостям.

Дошкільне виховання, навчання осіб з обмеженими можливостями здійснюється в загальних або спеціальних дошкільних та навчальних закладах.

При навчанні, професійній підготовці або перепідготовці дітей та осіб з особливими потребами поряд із загальними допускається застосування альтернативних форм навчання.

Обдаровані діти з особливими потребами мають право на безоплатне навчання музики, образотворчого, художньо-прикладного мистецтва у загальних навчальних закладах або спеціальних позашкільних навчальних закладах.

У разі складання вступних іспитів (вступних випробувань) з позитивним результатом до вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації зараховуються поза конкурсом діти-інваліди та інваліди І і ІІ груп, яким не протипоказане навчання за обраною спеціальністю; до професійно-технічних навчальних закладів – діти-інваліди та інваліди, яким не протипоказане навчання за обраною професією (спеціальністю) та спеціалізацією. За інших рівних умов переважне право на зарахування до вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів мають інваліди та діти з малозабезпечених сімей, у яких:

обидва батьки є інвалідами;

один з батьків – інвалід, а інший помер;

одинока матір з числа інвалідів;

батько – інвалід, який виховує дитину без матері.

Під час навчання зазначеним категоріям громадян стипендія та пенсія (державна соціальна допомога інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам) виплачуються в повному розмірі.

ДО ВІДОМА! Ст. 6 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» декларує, що захист прав, свобод і законних інтересів інвалідів забезпечується в судовому або іншому порядку, встановленому законом.

Громадянин має право в судовому порядку оскаржувати рішення органів медико-соціальної  експертизи  про визнання чи невизнання його інвалідом.

Відповідно до ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, мають право на всі види правових послуг.

Після тренінгу відбулося спільне обговорення питань та надання правових консультацій учасникам заходу.

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. Шевченка, 54, тел.: (03552) 2-09-50, або бюро правової допомоги  за адресами:

Борщівське бюро правової допомоги – м. Борщів, вул. Шевченка, 20а, тел.: (03541) 2-28-80;

Бучацьке бюро правової допомоги – м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

Гусятинське бюро правової допомоги – смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-19;

Заліщицьке бюро правової допомоги – м. Заліщики, вул. Ст. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул.Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.