назад

Про право на безоплатну правову допомогу говорили зі студентами юридичної клініки Чернігівського державного інституту права в Чернігові

8 червня, з нагоди прийняття Закону України «Про безоплатну правову допомогу», було проведено правопросвітницький захід керівниками Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області-директором Іриною Протченко, заступником директора Олесею Пирковською, директором Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимиром Бобруйком, керівником юридичної клініки Валентиною Литвиненко та завідувач сектору “Соснівського бюро правової допомоги” Світланою Тарасенко.

Ірина Протченко та Олеся Пирковська  ознайомили студентів із процесом створення та  розвитку системи безоплатної правової допомоги починаючи з 2011 року, з моменту прийняття Закону « Про безоплатну правову допомогу» і по теперішній час. Так, у 2012 році розпочав свою роботу Координаційний центр з надання правової допомоги, а потім і Регіональні центри з надання БВПД, що займаються захистом осіб, до яких було застосовано адміністративне затримання чи арешт, а також, які були затримані за підозрою у вчиненні злочину. З  2014 до цього переліку додались особи засуджені до позбавлення волі. Наступним кроком розвитку мережі центрів та переліку  послуг з надання безоплатної правової стало створення місцевих центрів з надання БВПД, які надають допомогу у цивільних та адміністративних справах. Для розширення можливості доступу до правової допомоги були утворені бюро правової допомоги, що є структурними підрозділами місцевих центрів.

Перелік осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, також доповнюється відповідно до потреб, що виникають. До числа суб’єкті, які мали право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, на початку, входили: малозабезпечені особи та особи з інвалідністю; ветерани війни та учасники бойових дій та особи щодо яких суд розглядає справу про обмеження  цивільної дієздатність. З 2017 року цей перелік поповнився внутрішньо переміщеними особами, а з 2018 року до них додались діти та особи, що стали жертвою домашнього насильства та насильства за ознакою статі. На цьому робота над доступом до вторинної правової допомоги не зупиняється, ведеться постійна робота над вдосконаленням законодавства, яка має на меті забезпечення прав людини на захист. Також, у 2022 році було розширене коло наших суб’єктів, які визначені у ст. 14 ЗУ « Про безоплатну правову допомогу» .

Окрім цього, Олеся Пирковська розповіла присутнім про відновне правосуддя для неповнолітніх та про проект «Волонтер БПД», що реалізується системою безоплатною правовою допомогою та запропонувала долучитись до команди волонтерів.

Володимир Бобруйко розповів про правила перетину кордону у воєнний час. Він зазначив кому дозволено перетинати кордон України: дітям, жінкам, чоловікам від 60 років.

Які документи необхідні для перетину кордону: паспорт громадянина України,свідоцтво про народження дитини( за відсутності громадянина України).

Кому заборонено перетинати кордон України: Чоловікам віком від 18 до 60 років, а також жінки-військовослужбовці обмежені у праві виїзду за кордон за винятком осіб, зазначених у статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Про перетин кордону дітьми: діти, які не досягли 16-річного віку, перетинають кордон у супроводі: одного з батьків – на підставі свідоцтва про народження дитини; інших родичів (баба, дід, сестра та ін.) – на підставі свідоцтва про народження дитини та документа, який підтверджує наявність родинних зв’язків; інших осіб, які не є родичами дитини, – на підставі письмової заяви одного з батьків, завіреної органом опіки та піклування, та за наявності свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України).

А також проінформував, як встановити факт смерті та висвітлив тему земельних питань.

Світлана Тарасенко акцентувала увагу на питаннях цивільного права; відновлення посвідчення учасника бойових дій та що робити у разі втрати паспорту .