назад
31.03.23

Про правовий захист внутрішньопереміщених осіб розповідаємо під час Регіонального форуму «Інтеграція внутрішньо переміщених осіб на Полтавщині: виклики, рішення та роль Рад ВПО»

З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну внутрішньо переміщеними особами (ВПО) стали мільйони  українців та українок, які були змушені залишити домівки задля збереження власного життя та життя своїх дітей. Багато з них втратили житло, роботу, документи та потребують роз’яснень, як діяти, щоб налагодити своє життя.  Полтавщина  стала одним із регіонів, яка прихистила   сотні тисяч співвітчизників, які   рятувалися  від активних бойових дій.

Днями  у рамках програми «Єднання заради дії», що впроваджується IREX разом з Благодійним Фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та за підтримки Державного департаменту США, відбувся регіональний форум «Інтеграція внутрішньо переміщених осіб на Полтавщині: виклики, рішення та роль Рад ВПО». Місцем проведення став Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», який має одну з найкращих безпекових інфраструктур та умови для проведення масштабних соціальних і нетворкінгових заходів різного рівня.

Учасниками Форуму стали понад 100 представників і представниць органів місцевого самоврядування соціального захисту, громадського сектору і спільнот внутрішньо переміщених осіб з різних куточків Полтавської області взяли участь у події, щоб обговорити ключових проблем – працевлаштування, юридичної допомоги, психоемоційної підтримки, адаптації дітей та осіб з інвалідністю, ведення підприємницької діяльності та залучення до прийняття рішень.

До заходу також долучилися і представники системи безоплатної правової допомоги Полтавщини.

Під час Форуму учасники розглянули низку питань та заслухали  спікерів, виступи яких стосувалися стану та перспектив реалізації прав ВПО на регіональному рівні, обговорення переваг та ролі Рад ВПО як потужного інструменту на шляху інтеграції ВПО, створення координаційних платформ між ВПО на регіональному рівні, обговорення інструментів адаптації та інтеграції людей з-поміж ВПО, обговорення можливості працевлаштування та адаптації людей з-поміж ВПО та формування спільного бачення у напрямку розробки сталих довготривалих дій спрямованих па глибинну інтеграцію, формування стратегічних партнерств з органами влади та місцевого самоврядування, бізнесом, місцевими та переміщеними інституціями громадянського суспільства, успішних практик та регіональних проєктів з працевлаштування і перекваліфікації переміщених осіб, адаптації дітей та осіб з інвалідністю з-поміж ВПО, юридичної підтримки, залучення ВПО до прийняття рішень на місцях (застосування партисипативних інструментів під час війни), забезпечення психоемоційної стабільності населення і можливостей для розвитку підприємництва.

Учасники та учасниці Форуму «Інтеграція внутрішньо переміщених осіб на Полтавщині: виклики, рішення та роль Рад ВПО» обговорили резолюцію форуму, яка стосується виконання Операційного плану реалізації у 2021-2023 роках Стратегії інтеграції внутрішньо переміщених осіб та впровадження сердньострокових рішень щодо внутрішнього переміщення осіб та впровадження середньострокових рішень щодо внутрішнього переміщення на період до 2024 року, схваленої Розпорядженням Кабінету міністрів №1364-р.

Під час заходу учасники мали змогу відвідати локацію системи безоплатної правової допомоги отримати юридичні консультації та роздаткові матеріали системи БПД.

Директор Регіонального центру  з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області  Олександр Черчатий  розповів про роботу системи безоплатної правової області у напрямі захисту прав внутрішньопереміщених осіб в регіоні.

 

«Враховуючи значну кількість громадян, які окрім    соціальної підтримки  також потребували правового захисту, адже рятуючись від обстрілів  досить часто люди виїхали навіть  без документів, або втратили їх. Тому для системи БПД Полтавщини  одним із найважливіших напрямів діяльності стало питання правової підтримки внутрішньопереміщених осіб.  З березня 2022 року і по даний час до фахівців системи безоплатної правової допомоги Полтавщини звернулася   понад 6 000  внутрішньопереміщених осіб за безоплатною первинною правовою допомогою,  понад 600  осіб отримали безоплатну вторинну правову допомогу у вигляді складення документів процесуального характеру та представлення їх інтересів в суді.» – повідомив Олександр Черчатий.

Фахівці  бюро правової допомоги області надають первинну та вторинну правову допомогу у місцях видачі гуманітарної допомоги, місцях тимчасового прихистку внутрішньопереміщених осіб, гуртожитках, приміщеннях органів соціального захисту, центрах надання адміністративних послуг, що є можливістю   для громадян отримати правову допомогу у максимально зручному режимі  та економить як час, так і кошти на проїзд до бюро.

Задля розширення доступу  внутрішньопереміщених осіб до безоплатної правової допомоги та зручності її отримання фахівці системи безоплатної правової допомоги  Полтавщини  проводять правове інформування та правове консультування такої категорії в місцях їх контактного перебування та проживання.