назад

15300646 1212133425498910 1870216241 n

Нещодавно «мобільний соціальний офіс» у складі заступника голови Кременецької районної ради Михайла Месніковича, начальника відділу правової інформації та консультацій Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяни Точинської та начальника відділу представництва Олександра Булави продовжив свою роботу в Ридомильській сільській раді Кременецького району.

До «мобільного соціального офісу» за отриманням правової допомоги звернулося 10 осіб. Питання, які цікавили відвідувачів консультаційного пункту стосувалися, як і зазвичай, сімейного, спадкового та земельного права, а також гарантій на соціальне забезпечення.

Особливу увагу Михайло Меснікович та Тетяна Точинська зосередили питанню щодо присвоєння жінкам почесного звання України «Мати – героїня».

15300566 1212133365498916 1187412822 n

НЕОБХІДНО ЗНАТИ

Відповідно до пункту 9 «Положення про почесні звання України», затвердженого Указом Президента України від 29 червня 2001 року № 476/2001 почесне звання України «Мати-героїня» присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.

Згідно з порядком представлення до почесних звань, висунення кандидатур до присвоєння здійснюється за місцем роботи кандидати у трудових колективах установ, організацій, підприємств. Якщо жінка не працює, висунення кандидатури може проводити сільська (селищна) рада, організація багатодітних сімей чи місцева служба у справах дітей та сім’ї.

Жінка подає заяву щодо підготовки потрібних документів на порушення клопотання в органи місцевого самоврядування. Саме на цьому етапі починається збір, обробка інформації, підготовка і винесення основного рішення — підтримати кандидатуру, яка висуватиметься на здобуття почесного звання «Мати-героїня» чи відмовити. Якщо ж жінці відмовили, то має бути зазначено причину такого рішення.

Перелік документів, які необхідно направити до відповідного центрального органу для подання на присвоєння почесного звання «Мати-героїня»:

– лист на ім’я керівника відповідного центрального органу щодо порушення клопотання про присвоєння почесного звання «Мати-героїня»;

– нагородний лист встановленої форми від організації, установи і району, який подає кандидатуру;

– протокол засідання, де порушується питання висунення кандидатури на присвоєння почесного звання;

– копії свідоцтв про народження дітей;

– копія паспорта матері;

– клопотання від громадської організації про присвоєння почесного звання (якщо подання здійснюється громадською організацією).

На основі всіх зібраних документів органи місцевого самоврядування складають нагородний лист.

У такому нагородному листі повинні міститися відомості:

– про відсутність фактів судимостей у жінки-кандидата;

– про відсутність фактів судимостей у кожного з дітей;

– дата народження дітей;

– про освіту кожного з дітей (де навчалися, який заклад закінчили);

– про відсутність перебування кожного з дітей в інтернатних закладах;

– місце роботи;

– як характеризуються в робочому колективі;

– якою громадською діяльністю займалися чи займаються;

– особисті досягнення, успіхи;

– до свідоцтва про смерть дитини, де не вказано причину смерті, додавати копію довідки про причину смерті дитини.

Опісля документи подаються до райдержадміністрації, яка вивчає їх та направляє до служби у справах дітей та сім‘ї ОДА. Після розгляду пакету документів нагородні матеріали надсилають до Міністерства соціальної політики України. Схвалені Міністерством нагородні документи надсилаються до Адміністрації Президента України, де їхній розгляд може тривати рік, а то й більше.

Законом не врегульовано терміну розгляду подань на присвоєння почесного звання України «Мати-героїня».

Особі, удостоєній почесного звання, вручають нагрудний знак та посвідчення до почесного звання встановленого зразка.

Нагадуємо, що до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутися за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А; тел.: (03546) 2 52 33, або за допомогою скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc.

Бюро правової допомоги Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги працюють за адресами:

Збаразьке бюро правової допомоги —  м. Збараж, вул. Шолом-Алейхема, 19;

Зборівське бюро правової допомоги —  м. Зборів, вул. Б.Хмельницького, 47;

Лановецьке бюро правової допомоги —  м. Ланівці, вул. Незалежності, 20а;

Шумське бюро правової допомоги —  м. Шумськ, вул. Шевченка, 3.