назад
02.08.16

Про реалізацію права на захист розповіли представники системи БПД Кіровоградщини в ефірі місцевого радіо

12328 липня 2016 року, в ефірі – радіопередачі “Час реформ”, фахівці системи безоплатної правової допомоги розповіли слухачам про діяльність Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській області, зупинившись, зокрема, на впровадженні пілотного проекту у сфері державної реєстрації громадських формувань.
Гостями студії телерадіостанції «Скіфія-центр» стали Олена Шишкарьова, заступник директора Регіонального центру, Дмитро Вержицький, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги, Ольга Салоїд, заступник начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації.
Олена Шишкарьова розповідала слухачам про те, що на території Кіровоградщини діє Регіональний центр з надання безоплатної правової допомоги в області, який забезпечує надання правової допомоги у кримінальному процесі. У цивільних та адміністративних справах забезпечують надання правової допомоги місцеві центри, яких на території області три: Голованіський, Олександрійський та Кіровоградський.
Також заступник директора наголосила на тому, що з 1 вересня будуть відкриті бюро правової допомоги в районах, які нададуть можливість громадянам отримувати правову допомогу за місцем проживання.
Дмитро Вержицький детально зупинився на видах правових послуг та суб’єктах, які мають право на безоплатну правову допомогу. Звернув увагу та тому, що основними нормами, які регулюють надання БВПД у кримінальному процесі, є Конституція України, Кримінальний процесуальний кодекс України, а такожЗакону України «Про безоплатну правову допомогу».
Адвокати цілодобово надають правові послуги на підставі доручень центрів. Повідомлення та процесуальні документи опрацьовуються черговими центрів, які реєструють повідомлення про затримання осіб та протягом години призначають захисника.
Законом України «Про безоплатну правову допомогу» визначено такі види правових послуг: захист, представництво інтересів особи, що має право на безоплатну вторинну правову допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами та складення документів процесуального характеру.
Ольга Салоїд повідомила радіослухачів, що сьогодні в Україні запроваджується пілотний проект у сфері державної реєстрації громадських формувань. Нові функції, які отримають центри дадуть змогу мешканцям області реєструвати громадські об’єднання на місцях.
Відповідно до наказу Міністерства юстиції України  «Про запровадження пiлотного проекту у сфері державної реєстрації громадських формувань» від 17 червня 2016 року №1717/5, подати документи про реєстрацію громадських об’єднань можна буде не лише до обласних управлінь юстиції, а й до майже 100 центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги по всій країні.
Зокрема, на території Кіровоградської області діють 3 місцеві центри з надання БВПД – Голованівський (смт. Голованівськ, вул. Ціолковського, 1, 2 поверх, тел. (0525)-22-25-83), Кіровоградський (м. Кіровоград, вул. Дворцова, 64/53, тел. (0522)-32-08-24) та Олександрійський (м. Олександрія, вул. Першотравнева, буд. 18, тел. (05235)7-04-04, 7-04-40, 050-563-72-11).
 
Прослухати повний радіовиступ: Аудіо