назад

Про реформи Міністерства юстиції та розвиток системи безоплатної правової допомоги говорили у Сумському прес-клубі

160329 11Про те, які зручності для населення створять запропоновані Мін᾽юстом зміни, що мають стати дієвими кроками до створення юстиції за європейськими стандартами, йшлося 29 березня під час спільної прес-конференції Головного територіального управління юстиції у Сумській області та Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області.

Згідно з планом реформування Мін’юсту, відповідно до постанови Кабміну від 11 лютого 2016 року «Про реформування територіальних органів Міністерства юстиції та розвиток системи надання безоплатної правової допомоги» в Україні буде ліквідовано 586 територіальних органів Міністерства юстиції на районному та міському рівнях, із них на Сумщині – 19. На базі ліквідованих управлінь буде утворено 428 бюро правової допомоги.

            «У рамках децентралізації Мін`юст відмовився від функцій реєстрації бізнесу й нерухомості. Вони передаються місцевим органам влади та нотаріусам» – наголосила начальник Головного територіального управління юстиції у Сумській області Ірина Свистун.

Кожен громадянин може скористатися он-лайн послугами Міністерства юстиції України. Наприклад, он-лайн послугами Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Реєстрація бізнесу тепер відбувається за 24 години. Також для взяття на облік та зняття з обліку юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців можлива передача даних з Єдиного держреєстру та їх взаємообмін із органами Державної фіскальної служби, Пенсійного фонду, статистики. Он-лайн сервіси затребувані й у сфері реєстрації актів цивільного стану. Без відвідин служби, в режимі он-лайн можна подати заяви про державну реєстрацію шлюбу, зміну імені, розірвання шлюбу, а також здійснити попередній запис на прийом до спеціаліста відділу ДРАЦС.

160329 12

У нашій області  в числі перших запрацював Електронний реєстр апостилів. Апостиль – це міжнародна стандартизована форма заповнення відомостей про законність документів для пред’явлення на території країн, що визнають таку форму легалізації. Цією послугою в Україні вже скористалися до трьох тисяч осіб, у області – 364 особи.

     Що стосується Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, тут можна отримати он-лайн свідоцтво про право власності на нерухомість; витяг про державну реєстрацію нерухомості. Такими послугами скористалися майже 100 тисяч українців.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області працює з 2013 року, повідомила директор центру Олена Демченко. Регіональний центр займається наданням вторинної правової допомоги у кримінальних справах. З початку роботи центру було видано 4746 доручень адвокатам. Тобто, більше, ніж чотири з половиною тисячі людей отримали якісний адвокатський захист.

160329 13

З 1 липня 2015 року відкрили двері місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що працюють із адміністративними та цивільними справами. Всього в Україні 100 таких центрів, у тому числі чотири – у Сумській області: в містах Суми, Охтирка, Конотоп, Шостка. З початку роботи, станом на 28 березня цього року, до місцевих центрів із надання безоплатної вторинної правової допомоги на Сумщині звернулося 3892 клієнти; зареєстровано 4667 звернень; 384 клієнтам у цивільних та адміністративних справах призначено адвокатів, послуги яких оплатила держава.

З 1 липня цього року на Сумщині відкриється 14 бюро правової допомоги, що будуть підпорядковані місцевим центрам з надання безоплатної вторинної правової допомоги. На території, що обслуговує Конотопський місцевий центр – чотири: міста Буринь, Ромни,  смт. Липова Долина та Недригайлів; Охтирський місцевий центр – три: міста Лебедин та Тростянець, смт. Велика Писарівка; Сумський місцевий центр – два: м.Білопілля, смт. Краснопілля; Шосткинський місцевий центр – п᾽ять: міста Глухів, Кролевець, Путивль, Середина Буда та смт. Ямпіль.

         Уже в травні планується розпочати конкурс на заміщення 1498 посад у створених бюро по всій Україні.

160329 14

Бюро правової допомоги – це місце, декожен зможе скористатись електронними сервісами Міністерства юстиції України та отримати фахову безоплатну первинну правову допомогу правову інформацію та консультації. Місія бюро: посилення правової спроможності територіальних громад. Їх функції наступні: активне правопросвітництво на рівні кожної територіальної громади; точка доступу до електронних сервісів Мін’юсту, а в перспективі – до всіх державних електронних сервісів; надання юридичних консультацій; прийом звернень щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги і навіть безпосереднє здійснення представництва інтересів клієнта в суді. Тобто це, наголосила Олена Демченко, компактний підрозділ, максимально корисний для людей та з мінімумом бюрократичних процедур.

На запитання журналістів також відповідала директор Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валентина Трошечко.