назад

Про розвиток місцевої та регіональної демократії в Україні говорили на семінарі для молодих місцевих лідерів в Одесі

molodi lideri 4Виконуючий обов’язки начальника Балтського бюро правової допомоги Руслан Москаленко взяв участь  в Регіональному семінарі для молодих місцевих лідерів з розвитку місцевої та регіональної демократії, який проходив 25 – 27 квітня 2017 року в  м. Одесі. Семінар проводився Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 р.р.

Захід проходив за участі члена Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, міського голови Балти Одеської області Сергія Мазура, спеціаліста проекту Ради Європи “Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні” Крістіни Баграмян, члена групи незалежних експертів з Європейської Хартії місцевого самоврядування (Ірландія) Бріда Куіна, члена Конгресу, члена Південно-західної регіональної ради (Фінляндія) Саари Ілвессало, члена Конгресу, члена Логатецької міської ради (Словенія) Еви Церногій, експерта Віктора Тарана, молодих лідерів.

 

Мета семінару – поширення культури демократії шляхом підвищення обізнаності молодих громадських лідерів стосовно принципів місцевої і регіональної демократії та розвитку їх навичок активної і компетентної участі у місцевих виборах.


molodi lideri 1


molodi lideri 2

Брід КУІН презентував європейські стандарти місцевої та регіональної демократії, філософію та основні елементи Хартії, а також Додаткового протоколу про право участі у справах органів місцевого самоврядування і Рамкового документу щодо регіональної демократії. Учасники обговорили найважливіші умови для виконання з метою стати ближче до громадян, враховувати їх потреби та ефективно приймати рішення, а також головні характеристики «гарного місцевого політика».

 Саара ІЛВЕССАЛО та Ева ЦЕРНОГІЙ  презентували досвід реалізації місцевої демократії в громадах на конкретних прикладах країн доповідачів – Фінляндії та Словенії; представлення поточних обов’язків, особистої відданості, мотивації для участі у виборах, актуальних прикладів  діяльності в контексті місцевої демократії, перешкод та переваг.  Присутні обмінялись досвідом  учасників  щодо роботи у сфері місцевої демократії.

Український експерт Віктор ТАРАН  розповів про європейські принципи професійної етики в політиці та ситуацію в Україні.  В рамках цієї сесії учасники мали змогу обговорити цінності та стандарти етики місцевої демократії.

molodi lideri 3

Сергій МАЗУРЕва ЦЕРНОГІЙ та Саара ІЛВЕССАЛО презентувалидосвід  участі у місцевих виборах, ефективної комунікації на місцевому рівні залучення громадян до процесу прийняття рішень та впровадження ініціатив. Всі учасники обговорили, як обрання до місцевої влади змінює  відносини з громадянами та громадянським суспільством.

molodi lideri 4

Присутні молоді лідери за участю членів Конгресу та експертів  обмінювались та дискутувати про свій особистий досвід, а також ділилися сприйняттям ролі органів місцевого самоврядування та громадян, отримали практичні рекомендації, яким чином  можна протидіяти корупції та неетичній поведінці на місцевому рівні.

sertifikat Moskalenko

———————————————

Котовський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Адреса: вул. Соборна (50 років Жовтня), 194-а, м. Подільськ, Одеська область, Україна, 66300

Електронна адреса: kotovsk.odesa@legalaid.gov.ua

Телефон: (04862) 3-07-34, (04862) 3-06-56