назад

Про системність у роботі консультативних пунктів доступу до БПД для клієнтів пробації обговорили на онлайн-зустрічі з фахівцями філії Державної установи «Центр пробації»

 

З метою активізації співпраці зі системою пробації на Прикарпатті 28 січня керівництво Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області зустрілось з фахівцями підрозділів філії Державної установи «Центр пробації» в області.

Директор Регіонального центру з наданням БВПД в Івано-Франківській області Михайло Євчук наголосив на спільній роботі зі системою пробації, яка полягає у забезпеченні роботи консультаційних пунктів доступу до БПД у приміщеннях уповноважених органів пробації з метою надання безоплатної правової допомоги засудженим, щодо яких за рішенням суду  та відповідно до закону застосовуються наглядові, соціально-виховні заходи, пропозицій щодо механізму обміну інформацією (відомостями) між уповноваженими органами з питань пробації і центрами про суб’єктів пробації, які потребують захисту їх прав та забезпечення надання безоплатної правової допомоги. А також, запропонував активізувати роботу над розробленням та затвердженням спільного комунікаційного плану, який  спрямований на підвищення рівня правової свідомості, культури та освіченості, правової поінформованості суб’єктів пробації щодо захисту своїх прав, інформування громадськості про пробацію та систему надання безоплатної правової допомоги.

 

«На сьогоднішній день якщо виникають проблеми щодо виконання графіків роботи пунктів доступу до БПД у приміщеннях структурних підрозділів філії Державної установи «Центр пробації» в Івано-Франківській області, ми радо прислухаємось щодо внесення коректив задля ефективного консультування громадян Прикарпаття. Дякую всім працівникам центру пробації за активну співпрацю з фахівцями центрів системи безоплатної правової допомоги, бюро правової допомоги в наданні доступу до БПД саме у Ваших установах», – заначив директор Регіонального центру.

Окремо Михайло Євчук зупинився на пілотному проекті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваним у вчиненні злочину», де працівникам системи пробації відведено важлива роль у консультуванні, а також які заходи ресоціалізації застосовувати до того чи іншого неповнолітнього. Важливо, щоб дитина, до якої буде застосовано  цю програму, у майбутньому не оступилась і заходи, які будуть проводитись системою пробації, дадуть більш ефективний результат.

 

У роботі онлайн-зустрічі брали участь начальник філії Державної  установи «Центр пробації» в області Оксана Устимчук, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області Світлана Дем’янчук, керівник юридичної клініки Прикарпатського факультету Національної академії внутрішніх справ  Катерина Данченко.

Зокрема, Світлана Дем’янчук підняла  тему правових засобів захисту від дискримінації за ознакою інвалідності. Учасників заходу вона ознайомила з основними положеннями Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю та основними керівними принципами, які закріплені в її основі, висвітлила поняття дискримінації, основні положення Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», розповіла про національну та міжнародну системи захисту прав людини. Лише наша активність та наполегливість у виявленні, реагуванні та захисті прав таких осіб дасть змогу побороти такі явища.