назад

Про систему безоплатної правової допомоги для працівників апаратів райдержадміністрацій та облдержадміністрації

14555647 10207415196440282 1348552074 n

19 жовтня 2016 року керівник Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Гордєєв та головний спеціаліст відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Діана Базан взяли участь у семінарі для працівників апаратів районних державних адміністрацій, структурних підрозділів та апарату обласної державної адміністрації.

Семінар відбувся у Тернопільському регіональному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації  працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій за професійною програмою.

Юрій Гордєєв повідомив учасникам семінару про основні засади роботи системи безоплатної правової допомоги. Окрім того, він розтлумачив їм положення Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, розповів які  категорії осіб мають право на отримання безоплатної допомоги та на яких підставах, надав інформацію про новостворені бюро правової допомоги, що розпочали свою роботу у кожному районному центрі області, їх телефони та режим роботи.

Не оминув Юрій Гордєєв також питання державної реєстрації громадських формувань, яка відтепер здійснюється “фронт-офісами”: місцевими центрами та бюро з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Присутніх цікавило питання, на яких умовах працюють адвокати системи безоплатної правової допомоги, порядок їх прийняття та звільнення. Юрій Гордєєв пояснив, що правозахисники пройшли конкурсний відбір та працюють на контрактній основі. “Послуги адвокатів є безоплатні для клієнта, —  додав він, — однак фінансуються з державного бюджету, тобто адвокат працює не безкоштовно”.

Під час семінару виникло питання, чи сплачуватиме особа, інтереси якої представляє адвокат системи БПД, судовий збір при зверненні до суду. Фахівці місцевого центру роз’яснили, що від сплати судового збору такі особи не звільняються, за винятком окремих категорій, передбачених Законом України “Про судовий збір”.

Наприкінці семінару Діана Базан розповсюдила серед присутніх інформаційні буклети із необхідними відомостями про Тернопільський місцевий центр та режим його роботи.

Всі, хто потребує безоплатної правової допомоги, можуть звертатися до Тернопільського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7 та номером телефону: (0352) 52 15 20.

Також в області працює три місцеві центри з надання БВПД та чотирнадцять бюро правової допомоги. Їх контакти можна переглянути тут:  

Тернопільський місцевий центр;

Кременецький місцевий центр;

Чортківський місцевий центр.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А так само дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.