назад
16.09.21

Про систему БПД та проекти, які вона реалізовує – слухачам Інституту права та післядипломної освіти Міністерства юстиції України

Поглиблення та розширення професійних знань навіть для досвідчених фахівців є надзвичайно важливою складовою професійного успіху. Інститут права та післядипломної освіти Міністерства Юстиції України постійно організовує навчання для працівників системи юстиції, керівників та спеціалістів підприємств, установ та організацій, надаючи послуги післядипломної освіти. Уже вкотре директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві Михайло Харін прочитав лекцію для слухачів інституту.

Перш за все під час онлайн-лекції  Михайло Харін розповів слухачам курсу про систему БПД, як про незалежну систему, яка орієнтується на потреби людей,  та про проекти, які вона реалізовує. Зокрема, він звернув увагу на проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчинені кримінального правопорушення», який покликаний допомагати вирішувати правові конфлікти неповнолітніх без негативних наслідків для подальшої долі дитини.

Слід зазначити, що Програма застосовується у кримінальних провадженнях, порушених по факту вчинення неповнолітньою особою кримінального проступку або нетяжкого злочину. Процедура відновного примирення – позасудова процедура врегулювання конфлікту шляхом переговорів неповнолітнього підозрюваного та потерпілої особи за допомогою медіатора. ЇЇ ключовий аспект – отримання згоди на участь у програмі від потерпілого і його законного представника та неповнолітнього підозрюваного і його законного представника.

Програму можна застосувати за наявності чотирьох основних умов: наявність потерпілої сторони, вчинення проступку або нетяжкого злочину особою вперше, визнання неповнолітнім скоєного, а також згода його та потерпілого на участь у проєкті, під час якого проводиться низка заходів з ресоціалізації неповнолітнього, запобігання вчиненню нових правопорушень та відшкодування заподіяної шкоди.

Оскільки система безоплатної правової допомоги є клієнтоорієнтованою і вважає пріоритетом своєї роботи правові потреби українців, ми реалізовуємо проекти та інформаційні кампанії, які відповідають на нагальніші запити суспільства. Наприклад, на сьогоднішній день ми також приділяємо велику увагу інформуванню наших громадян про нововведення в законодавстві, зокрема, які стосуються Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», який відкрив ринок землі в Україні. Для нас важливо пояснити людям, хто має право набувати власності на земельні ділянки сільськогосподарського, як оперативно, законним способом, змінювати цільове призначення ділянок, – директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві Михайло Харін.

Крім цього присутні дізналися, що головна місія системи БПД – надання українцям дієвих засобів для вирішення їх проблем у правовий спосіб. Спеціалісти київських центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги цінують думки клієнтів та партнерів, прикладаючи максимум зусиль для вирішення кожного окремого питання, з яким звертаються до системи.