назад
27.10.17

Про те, як органи місцевого самоврядування і держава можуть відповісти на правові потреби громад, говорили на Сумщині

SuR 171027 61Виконання важливої соціальної місії неможливе без об’єднання спільних зусиль представників різних структур, організацій та відомств. Саме на цьому зробили акцент учасники конференції «Як органи місцевого самоврядування і держава можуть відповісти на правові потреби громад?»,

що пройшла 26 жовтня у Конотопському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Її реалізація здійснена в межах проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що реалізується Канадським бюро міжнародної освіти та фінансується Міністерством міжнародних справ Канади впродовж 2014 – 2018 років, у партнерстві з Координаційним центром з надання правової допомоги. Присутні працювали в межах програми заходу.

SuR 171027 31

SuR 171027 32

Учасники конференції (зі списком учасників заходу можна ознайомитись тут) мали на меті поширення позитивного досвіду взаємодії центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, органів місцевого самоврядування та громадських організацій, зокрема у розробленні, прийнятті та реалізації місцевих програм надання безоплатної правової допомоги, а також пошуку дієвих механізмів вирішення проблемних питань, які виникають в ході такої роботи.

SuR 171027 59

SuR 171027 49

На початку заходу з вітальним словом до присутніх звернувся заступник начальника Управління стратегічного планування та фінансів Координаційного центру з надання правової допомоги Віталій Охріменко. «Ця конференція спрямована на залучення представників системи БВПД, органів місцевого самоврядування та громадських організацій до конструктивного діалогу з подальшою розробкою програм надання безоплатної правової допомоги громадянам. Ми маємо навчитися спільними зусиллями вирішувати правові проблеми соціуму, що виникають на різним життєвих етапах та створити алгоритм взаємодії одне з одним при роботі в зазначеному напрямку», – говорить він.

SuR 171027 47

SuR 171027 33

Привітала учасників конференції й директор Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко. Вона також наголосила на потребі об’єднання та взаємодопомоги, що є запорукою реалізації комплексного підходу до підвищення правової свідомості українців: «Сподіваємося, що сьогодні кожен з нас почерпне багато нового та зробить процес правового інформування ефективнішим. Під час конференції прозвучать не лише теоретичні напрацювання в цьому напрямку, а й практичний досвід підвищення правосвідомості громадян, що став можливим за умови консолідації зусиль спеціалістів системи БВПД, органів місцевого самоврядування та громадських організацій, що діють на Сумщині».

SuR 171027 37

SuR 171027 36

SuR 171027 39

Безпосередня робота в межах конференції розпочалася з презентації методичних рекомендацій «Програма надання безоплатної правової допомоги: розроблення, планування, виконання, звітування», яку здійснив співавтор книги Віталій Охріменко. «Метою розробки цих методичних рекомендацій є надання громаді, ОМС, ОВВ та провайдерам БПД практичних інструментів для розв’язання актуальних проблем громади шляхом розроблення та реалізації цільових програм, базуючись на вже напрацьованому в Україні досвіді. Завдяки цій книзі кожен, хто хоче долучитися до процесу правового інформування зможе дізнатися про види цільових програм; альтернативні варіанти розв’язання проблем на місцевому рівні; модельні програми надання БПД населенню; процес розробки програм; нормативно-правове забезпечення; типові проблеми, помилки, ризики під час розроблення, прийняття та реалізації програми; безпосередній процес прийняття програми», – зазначає він.

SuR 171027 38

SuR 171027 34

SuR 171027 35

 

За словами Віталія Охріменка, зараз вже здійснюється активна взаємодія з органами місцевого самоврядування в зазначеному напрямку: «ОМС реалізує підтримку у процесі організації надання БПД та надає можливість отримання необхідної інформації для визначення правових потреб громади. Крім того, має місце допомога у проведенні інформаційних кампаній з метою поширення та донесення тієї чи іншої інформації. Звичайно ж, велике значення надається й фінансуванню, що полягає у виділенні коштів на реалізацію програм з надання правової допомоги з метою підвищення правової спроможності територіальної громади чи вирішення певних проблем».

SuR 171027 41

Для надання характеристики наявних правових потреб громад Сумщини та окреслення платформи для подальшого створення програм діяльності, Конотопським місцевим центром з надання БВПД було здійснено дослідження вказаного аспекту. Його результати презентувала начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з субєктами надання безоплатної первинної правової допомоги Конотопського місцевого центру Валентина Волік. «Вивчення правових потреб громади здійснювалося різними способами, а саме завдяки опитуванням та анкетуванням, як при особистому спілкуванні з потенційними та вже наявними клієнтами, так і в мережі Інтернет. Варто зазначити, що спектр відповідей був дуже широким і стосувався, наприклад, трудового законодавства, покращення благоустрою населених пунктів, низького рівня правової культури, проблем доступу до правосуддя тощо», – розповідає вона.

SuR 171027 42

Одразу після цього директор Конотопського місцевого центру з надання БВПД Олександр Муха окреслив коло можливостей вирішення правових потреб громад Конотопського району через внесення змін до програми «Соціально-економічного розвитку Конотопського району», направлених на залучення додаткових ресурсів та розширення доступу до безоплатної правової допомоги: «Для покращення ситуації необхідно спільними зусиллями збільшити кількість мобільних та дистанційних пунктів доступу до БПД та поліпшити їхнє обладнання. Велику роль відіграє й ріст частотності виїзних прийомів громадян у віддалені села району. Також значне місце відводиться розповсюдженню друкованих інформаційних матеріалів як під час реалізації прийому чи «вуличного інформування», так і в межах правопросвітницьких заходів для різних категорій працівників населених пунктів – бібліотекарів, вчителів тощо».

SuR 171027 58

SuR 171027 45

Після обговорення теоретичних моментів, що стосувалися основної теми конференції учасники перейшли до обміну успішним досвідом та проблемами впровадження місцевих програм, характеризуючи основні аспекти взаємодії органів місцевого самоврядування та центрів з надання БВПД Сумщини.

SuR 171027 51

Начальник Кролевецького бюро правової допомоги Шосткинського місцевого центру Наталія Денисенко та голова Дубовицької сільської ради Кролевецького району Олександр Ковальчук доповіли про хід реалізації програми надання безоплатної правової допомоги громаді села Дубовичі Кролевецького району. «Для візуалізації правопросвітницької інформації, що надається нашим клієнтам, було розроблено ряд друкованих матеріалів. Серед них багато буклетів та брошур, присвячених правовим потребам дітей. Розповсюджувати друковану інформацію нам активно допомагають представники Дубовицької сільської ради. Також, у разі потреби, вони спрямовують своїх клієнтів до бюро задля отримання необхідної правової інформації з метою вирішення нагальних проблем», – говорить Наталія Денисенко.

SuR 171027 52

 

Як зазначив Олександр Ковальчук, спільна програма дій з бюро, розроблена на 2016-2017 роки, є досить ефективною та значно допомагає мешканцям села зорієнтуватися в правовому полі. Тож в планах продовжити її термін і на майбутнє.

SuR 171027 43

Щодо сприяння підвищенню рівня правової освіти населення Путивльського району розповіли директор Сумського місцевого центру з надання БВПД Валентина Трошечко та голова Путивльської районної ради Сумської області Євгеній Южаков. «Ми співпрацюємо з Сумським місцевим центром в межах Меморандуму. І хочеться зазначити, що наша спільна робота дає лише позитивні результати. Рівень правової свідомості населення Путивльщини суттєво зріс. Дивлячись на таку тенденцію, з впевненістю можу сказати, що підтримка програми центру в сфері правопросвітництва буде здійснюватися нами і надалі», – говорить Євгеній Южаков.

SuR 171027 44

 

Валентина Трошечко наголосила, що велике значення для посилення правової обізнаності громадян має активна робота параюристів. «Параюрист – це особа, яка надає допомогу безкоштовно для клієнта, або значно дешевше, ніж професійні юристи; знаходиться в територіальній доступності; є частиною тієї ж спільноти; розмовляє зрозумілою мовою без обмежень юридичними термінами; викликає довіру, має певний авторитет у спільноті; допомагає вирішити проблему комплексно, а не тільки з точки зору права і в межах цієї справи. Потреба в існуванні таких спеціаліст виникає через недостатню професійність деяких представників юридичної сфери, високу вартість послуг професійних юристів та недовіру до них», – зазначила вона.

SuR 171027 54

Програма розвитку правової допомоги населенню на 2016-2021 роки активно впроваджується і в Охтирці.

«Станом на 25 жовтня 2017 року прийнято 6 програм розвитку доступу до правової допомоги у смт Великій Писарівці, м. Охтирка, а також Великописарівському, Охтирському, Лебединському та Тростянецькому районах. Їхнє впровадження допомогає збільшити кількість виїзних прийомів, забезпечити додаткове виготовлення інформаційної друкованої продукції, підвищити зацікавленість місцевих ЗМІ та розширити коло категорій населення, залученого до правопросвітницьких заходів», – говорить директор Охтирського місцевого центру з надання БВПД Тамара Козир.

SuR 171027 53

Досвідом спільної роботи з Охтирським місцевим центром в галузі підвищення правової свідомості громадян поділилася методист відділу освіти Охтирської міської ради Тетяна Коваль: «Ми ввели в дію такі форми співпраці як зустрічі педагогів, школярів та їхніх батьків зі спеціалістами, екскурсії, практичні заняття, анкетування, історико-правові квести та тренінги. Наприклад, фахівцями Охтирського місцевого центру для дітей, що відпочивали в дитячому пришкільному таборі МАН інсценізували судовий процес, де кожен зміг спробувати себе в ролі адвоката чи судді».

SuR 171027 56

SuR 171027 55

Про успішні практики взаємодії Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області з органами місцевого самоврядування та громадськими організаціями щодо забезпечення прийняття та реалізації грантових програм (проектів) з питань надання БВПД розповіла заступник директора Регіонального центру Валентина Волобуєва.

SuR 171027 57

«Регіональний центр тісно взаємодіє з громадськими організаціями, які надають правову та інші види допомоги. Основними напрямками нашої спільної роботи є обмін досвідом та інтелектуальними ресурсами; участь у заходах, спрямованих на надання допомоги окремим категоріям громадян; вивчення правових потреб українців; участь у спільних проектах, спрямованих на забезпечення прав та безпеки у межах територіальних громад; здійснення правопросвітницьких заходів», – зазначає вона.

Для поліпшення доступу громади до інформації, оприлюдненої під час конференції, на заході працювали ЗМІ області.

 SuR 171027 46

Наприкінці заходу учасники обмінювалися думками щодо ключових аспектів розроблення програм та винесли резолюцію конференції. 

 

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області

 

40035, Україна, м. Суми, вул. Першотравнева, 29 (3-й поверх)

 

Телефон/Факс: (0542) 60-36-47

Мобільні телефони чергової частини:    050 412 47 25,    067 313 66 90 

 

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103

 

Електронна адреса:      rc.sumy@legalaid.sm.ua 
Джерело: http://sumy.legalaid.gov.ua/ua/contacts