назад
24.02.17

Про тонкощі роботи адвоката у кримінальному процесі дискутували фахівці системи БПД зі студентами правниками

0123 лютого 2017 року, представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області провели семінар-дискусію зі студентами ІІ-ІІІ курсів факультету історії та права Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.
Семінар для студентської молоді провели – Олена Шишкарьова, заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській області, Ольга Салоїд, заступник начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації, а також Володимир Буряк, адвокат, який співпрацює з центрами системи безоплатної вторинної правової допомоги.
 
02
 
Під час семінару Олена Шишкарьова нагадала студентам, що на Кіровоградщині діє мережа центрів безоплатної вторинної правової допомоги, роз’яснила поняття первинної та вторинної правової допомоги. Окремо вона зауважила про нещодавні законодавчі зміни (у зв’язку із прийняттям Закону України «Про Вищу раду правосуддя»), які розширили доступ до безоплатної правової допомоги для таких чутливих категорій громадян як внутрішньо переміщені особи, учасники АТО, та осіб, які лише претендують на отримання відповідного статусу; та більшої кількості малозабезпечених українців, серед яких, зокрема, жертви домашнього насильства, завдяки новому підходу до визначення малозабезпеченості.
Детальніше Олена Шишкарьова розповіла про особливості роботи саме Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській області. Вона наголосила на тому, що фахівці чергової частини цілодобово приймають повідомлення про затримання, реєструють їх та протягом години призначають адвоката. Також заступник директора Регіонального центру повідомила про те, що наразі з центрами безоплатної правової допомоги співпрацюють близько 150 адвокатів.
 
03
 
У своєму виступі Володимир Буряк розповів про особливості роботи адвоката у кримінальному процесі. «Особи, заарештовані або допитані поліцією за підозрою у причетності до злочинної діяльності, часто опиняються в уразливому становищі. Ця уразливість зростає, коли їх не інформують про те, чому вони були затримані, які звинувачення та докази є проти них, і, які права вони мають» – зазначив він.
 
04
 
Також Володимир Буряк запевнив в тому що, коли за дорученням центру безоплатної вторинної правової допомоги адвокат в перші години затримання прибуває до затриманого, він може попередити факт присвоєння клієнту тих злочинів, яких він не здійснював. За словами Володимира Буряка, надзвичайно важливим є узгодження правової позиції з клієнтом.
Адвокат також на конкретних прикладах роз’яснив студентам як вибудовується робота адвоката з затриманим: як відбувається перше побачення з клієнтом, та ознайомлення з матеріалами справи.
 
05
 
 
«Робота адвоката потребує обережності в діях» – підкреслив Володимир Буряк.
Наприкінці семінару представники Регіонального центру роздали присутнім інформаційні буклети та подарували збірку «ПРОти НАСильства».
За додатковою інформацією можна звертатись до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області за адресою: вул. Дворцова, 32/29, м. Кропивницький, тел. (0522) 37-12-50, 32-07-97, 0991048038.
Місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходяться за адресами:
Голованівський місцевий центр з надання БВПД
смт Голованівськ, вул. Ціолковського, 1
Тел.: (05252) 2-25-83, 068 834 77 45, 093 423 33 73 
Кіровоградський місцевий центр з надання БВПД
м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53
Тел.: 095 87 662 33, (0522) 32-08-24 
Олександрійський місцевий центр з надання БВПД
м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18
Тел.: (05235) 7-04-40, 7-04-04.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.