назад

Про укладення договору міни (бартеру) говорили у Охтирці

OkM 171124 0124 листопада юристи Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марина Лапоног  та Іван Острих провели семінар з елементами  тренінгу для  людей з особливими потребами на тему: «Укладення договору міни (бартеру)».

 

OkM 171124 02 OkM 171124 03

Міна вважається одним із найдавніших цивільно-правових договорів. Відповідно до ст. 715 ЦК України за договором міни (бартеру)кожна зі сторін зобов´язується передати другій стороні у власність один товар в обмін на інший. Марина Лапоног розповіла: «Договір міни є консенсуальним (вважається укладеним з моменту досягнення домовленостей сторонами за всіма істотними умовами), двостороннім (правами та обов´язками наділені обидві сторони договору), відплатним (обов´язок однієї сторони вчинити певні дії, відповідає обов´язок іншої – вчинити зустрічні дії: так, продавець (покупець) зобов´язаний передати один товар, а покупець (продавець) взамін нього – інший). Цей договір укладається з чіткою метою – набуття права власності на річ».

OkM 171124 04 OkM 171124 05

Також зазначено, що предметом договору міни є не тільки товари, але й роботи, послуги. А

право власності виникає з моменту передання майна. Марина Лапоног зауважила, що договір міни може бути визнаний недійсним (нікчемним або оспорюваним) у разі, якщо він порушує загальні вимоги ст. 203 ЦК України. Учасникам надано роз’яснення щодо нарахування субсидії, у разі укладення бартеру.

OkM 171124 06

Наприкінці присутнім надано консультацію щодо порядку нарахування субсидії, звернення до  виконавчої служби та зняття з місця реєстрації особи, яка перебуває за межами держави.

 

Довідково: Охтирський МЦ з надання БВПД:

вул. Перемоги, 13; тел. (05446) 4-22-23.