назад

Про урядову програму реімбурсації інформують фахівці Шишацького бюро правової допомоги

080420190104

 Урядова програма «Доступні ліки» переходить в адміністрування Національної служби здоров`я, а з часом рецепти на ліки стануть електронними. Потенційно збільшиться кількість аптек у програмі, а пацієнти зможуть отримувати ліки ще швидше і зручніше.

Також затверджено новий перелік препаратів програми «Доступні ліки». Відтепер для лікування серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та бронхіальної астми пацієнти зможуть отримати 64 безоплатні препарати.

Про правові можливості щодо захисту своїх прав інформують фахівці  Шишацького бюро правової допомоги.

З 1 квітня 2019 року Національна служба здоров’я України офіційно стає платником з програми реімбурсації. Зміниться принцип фінансування програми “Доступні ліки”.

Урядова программа реімбурсації – механізм повної або часткової оплати лікарських засобів, що включені до деталізованого опису з бюджету.

Слід зазначити, що рецепти на ліки стануть електронними, зросте кількість аптек у програмі, а пацієнти зможуть отримувати ліки у будь-якій аптеці, незалежно від місця проживання. Усі аптеки, які виконають певний набір вимог, зможуть укласти договір з НСЗУ про реімбурсацію. Лікар випише рецепт, аптека відпустить препарат пацієнтові, а НСЗУ відшкодує гроші за договором безпосередньо аптеці.

Документи на внесення торгової назви лікарського засобу до Реєстру подаватимуться в елект­ронній формі. При цьому замість оригіналу довіреності, яка засвідчує повноваження заявника подавати заяву на таке внесення, дозволятиметься надсилати НСЗУ її копію. Планується, що на елект­ронні документи і копії таких документів накладатиметься електронний підпис заявника.

Що потрібно знати керівникам медичних закладів та лікарям для успішної роботи за урядовою програмою реімбурсації «Доступні ліки»:

  1. Електронні рецепти на «Доступні ліки» матимуть право виписувати лікарі «первинки» – сімейні лікарі, педіатри й терапевти.
  2. Кожен лікар повинен мати на своєму робочому місці комп’ютер з підключенням до Інтернету та відповідним програмним забезпеченням для виписування електронних рецептів (про це мають подбати керівники медичних закладів).
  3. Лікар повинен мати навички роботи з програмним забезпеченням для виписування електронних рецептів уже в березні цього року.

Порядок електронного рецепта буде простим і дозволить мінімізувати ризик помилки при виборі препарату й дозування. Після успішного відпрацювання нових правил та механізму реалізації планується у 2021 році розширити програму реімбурсації «Доступні ліки». Так як більша кількість людей живуть зі складними захворюваннями і мали б стабільний доступ до необхідних ліків, оплачених Національною службою здоров’я України.

Нагадуємо, що послугами системи безоплатної правової допомоги можна скористатися у Шишацькому бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: с-ще. Шишаки, вул. Партизанська,2, тел. (05352) 9-24-13 та працює щодня з 9:00 до 18:00, крім вихідних днів.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.