назад

Про успіхи системи безоплатної правової допомоги на Закарпатті – у програмі «Тема дня» на радіо «Ужгород»

radio    У середу, 10 травня, гостем програми «Тема дня» на радіо «Ужгород» став директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області Василь Попадинець. Директор РЦ розповів про діяльність системи правової допомоги в області, успішні справи адвокатів у захисті інтересів краян та правову підтримку, яку надають мешканцям краю фахівці місцевих центрів та бюро.

    Зокрема, Василь Попадинець поінформував слухачів, що система безоплатної правової допомоги на Закарпатті, представлена Регіональним центром, Ужгородським, Мукачівським Хустським місцевими центрами та 13 бюро правової допомоги, основна місія яких, це – захист прав людини шляхом забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, посилення правової спроможності представників соціально вразливих груп, територіальних громад, спільнот, – через правопросвітництво, надання юридичних консультацій; прийом звернень щодо надання БВПД, представництво інтересів клієнта в суді, доступу до електронних сервісів Мін’юсту тощо.
    Право на безоплатну первинну правову допомогу (юридичні консультації, роз’яснення) а також на вторинну правову допомогу при затриманні, арешті має кожен громадянин України, а представники соціально незахищених категорій громадян: інваліди, малозабезпечені, ветерани війни (у тому числі АТО), діти-сироти та інші визначені законодавством мають право на захист як обвинувачені і представництво інтересів у судах у цивільних та адміністративних справах.
   Також В.Попадинець нагадав, що з З січня 2017 року коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, значно розширилося завдяки змінам до Закону «Про безоплатну правову допомогу». Насамперед, йдеться про внутрішньо переміщених осіб та осіб, які до цього лише претендували на отримання такого статусу. Така ж соціальна гарантія встановлена для осіб, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, як це було раніше, а й з будь-яких інших питань. Суттєво змінилися і підходи до визначення рівня малозабезпеченості: по-перше, особа матиме таке право, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів; по-друге, враховуватиметься середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер.Також доступ до безоплатної правової допомоги відкрито для осіб, які мають дохід, що дорівнює прожитковому мінімуму або навіть більше, проте є недостатнім для самостійної оплати правових послуг.
    Директор Регіонального центру також поінформував, що за чотири місяці 2017 року  РЦ було видано 1025 доручень адвокатам для надання безоплатної вторинної правової допомоги (тоді як за аналогічний період у 2016 році – 900, а за весь 2013 рік – 1595 доручень), опрацьовано близько 1300 актів надання БВПД та сплачено майже 800 тисяч гривень адвокатам за їхні послуги. Місцевими центрами з надання БВПД та бюро правової допомоги зареєстровано 2677 звернень громадян, надано 2123 консультації та видано 584 доручення для представництва інтересів краян у судах. Як засвідчує практика, найчастіше краяни звертаються з питань соціально-побутового характеру, спадкового, договірного, житлового, сімейного, виконання судових рішень та ін.
    В.Попадинець розповів про успіхи адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу на Закарпатті. Зокрема, у кримінальних провадженнях адвокат Іван Дренкалюк домігся виправдувального вироку клієнту, який обвинувачувався у вчиненні навмисного вбивства, Юрію Рущаку, Юрію Азьомі, Михайлу Суботі та Артуру Діовші вдалося добитися для клієнтів зміни запобіжних заходів на більш м’які, Петру Ставичному – перекваліфікування дій клієнта з важкого злочину на середньої важкості, Едуарду Лемаку та Петру Ставичному – більш м’якого покарання для підзахисних тощо. У цивільних справах завдяки діям Вікторії Волошин – вдалось відновити житлові права мешканці Мукачева, завдяки професійним діям Любомира Цебрика – банківській установі було відмовлено у стягненні з клієнта 600 тисяч гривень, Наталії Джуган вдалось відстояти право мешканки Ужгорода на отримання підвищеної пенсії як дитини війни, яку вона відтепер отримуватиме довічно.
    І на завершення, Василь Юрійович запевнив слухачів, що працівники системи БПД на Закарпатті і надалі будуть докладати максимум зусиль задля розширення доступу до правової допомоги краян у всіх куточках краю та сприяння переорієнтації системи безоплатної правової допомоги на посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад. А реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу мешканці Закарпаття можуть через мережу центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги краю.
    Детальну інформацію з питань щодо безоплатної правової допомоги можна отримати у фахівців найближчих місцевих центрів чи бюро правової допомоги, які працюють з 9.00 до 18.00 у робочі дні. 
    Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України).