назад

У Миколаєві відбувся семінар на тему: «Впровадження механізму відновного правосуддя для неповнолітніх, підозрюваних у вчиненні кримінального правопорушення»

Фундація DeJuRe спільно з Генеральною прокуратурою України та представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні провели семінар для прокурорів, суддів, слідчих та правників на якому обговорили шляхи впровадження реалізації пілотного проекту з медіації щодо неповнолітніх у Миколаївській області.


На семінарі були присутні заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області Віктор Сандул, начальник відділу організації надання БВПД Денис Шийка та адвокати які співпрацюють з РЦ.

 

З вітальним словом виступили ректор Чорноморського національного університету імені Петра Могили Леонід Клименко, прокурор Миколаївської області Тарас Дунас, заступник начальника управління ювенальної юстиції Генеральної прокуратури України Володимир Чепурний, Керівник проектів з питань ювеальної юстиції Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Руслан Сірман та менеджер проектів ГО «Фундація DeJuRe» Ірина Шиба.1(1)

Андро Гігаурі – Експерт Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні з питань правосуддя щодо дітей у своєму виступі розповів про можливості впровадження та застосування механізмів відновного правосуддя щодо неповнолітніх, підозрюваних у вчиненні кримінального правопорушення.

 

В свою ж чергу, Володимир Чепурний наголосив на положеннях Кримінального процесуального кодексу України, які передбачають можливість уникнення неповнолітніми засудження за порушення закону.1(2)

Учасники семінару розглянули зарубіжний досвід застосування механізмів відновного правосуддя та можливості впровадження їх в Україні як альтернативу позбавленню волі в основі якої лежить необхідність надання дітям другого шансу. Адже після кількох років у в’язниці імовірність повторного вчинення злочину неповнолітніми тільки зростає.

Проведення семінару – це перший крок на шляху реалізації пілотного проекту з медіації щодо неповнолітніх у Миколаївській області, який допоможе встановити прецедент, що матиме важливий вплив на поширення застосування практики інституту медіації в кримінальному провадженні України.1(3)

Варто зазначити, що підлітки мають право на безоплатну правову допомогу. Нагадуємо, за нею можна звернутись до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області за адресою: м. Миколаїв, вул. Нікольська, 46, тел.: (0512) 37-50-43. Або зателефонувати на цілодобову гарячулінію: 0 (800) 213 103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України).