назад

Про успішність та дієвість системи БПД говорили в Херсонському міському центрі зайнятості

28 листопада для осіб з інвалідністю, які перебувають на обліку в Херсонському міському центрі зайнятості,  пройшов правопросвітницький захід «Безоплатна правова допомога на захисті ваших прав», який провели фахівчині Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко та Лариса Аболончикова.

Чи можуть особи з інвалідністю розраховувати на безкоштовну юридичну допомогу; як держава захищає права представників цієї категорії громадян; чи мають право особи з інвалідністю на безоплатну вторинну правову допомогу; який механізм захисту прав постраждалих від домашнього насильства і що в цьому напрямку  зроблено в Херсоні – відповіді на ці та інші питання учасники зустрічі отримали під час спілкування з представницями системи БПД.

Заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД Олена Іпатенко повідомила, що метою зустрічі є інформування  представників соціально незахищених і вразливих категорій про їхні права та  алгоритми дій для їх захисту.

Вона детально пояснила, що таке безоплатна правова допомога, як вона представлена на Херсонщині, який порядок отримання вторинної правової допомоги  або вирішення правового спору в позасудовому порядку.
Присутні дізнались, що безоплатна правова допомога включає в себе первинну (надання консультацій, роз´яснень, складання документів непроцесуального характеру) та вторинну правову допомогу (представництво інтересів особи в суді, захист, складання процесуальних документів).

Якщо на первинну правову допомогу мають право всі без виключення громадяни України, у тому числі особи без громадянства та біженці, то вторинну правову допомогу можуть отримати тільки представники окремих категорій громадян, до яких належать, звичайно, й особи з інвалідністю та особи, які постраждали від домашнього насильства.

Чи дійсно система БПД захищає права осіб з інвалідністю та постраждалих від насильства, учасники зустрічі переконалися, переглянувши соціальні ролики, які були створені за підтримки українсько-канадського проєкту «Доступна та якісна правова допомога в Україні».

Після перегляду виникло багато запитань, і Олена Іпатенко проконсультувала всіх бажаючих. Зокрема, розглянули питання пенсійного та соціального забезпечення, спадкового і сімейного права, окремі питання трудового права.

Коло піднятих тем влучно доповнили приклади успішного захисту клієнтів системи БПД, які навела начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Лариса Аболончикова.

Привернула увагу аудиторії й презентація загальнонаціонального проєкту «Я МАЮ ПРАВО!»Лариса Аболончикова ознайомила учасників заходу з інформаційними кампаніями проєкту «Відповідальне батьківство», «Чужих дітей не буває», «Муніципальна няня», «Захист прав споживачів» тощо.

Немаловажним для присутніх було й повідомлення щодо  користування базою  правових консультацій WikiLegalAid.

Це довідково-інформаційна платформа правових консультацій, яка працює за принципом Вікіпедії, є безкоштовною і містить понад 1500 правових консультацій.

По завершенні заходу всі отримали буклети системи БПД та проєкту «Я МАЮ ПРАВО!».