назад

Виховна година для учнів 9 класу ЗОШ №15

Як держава захищає права дітей? Що таке булінг? Як протидіяти агресору? Чому фактів цькування стає дедалі більше? Яка відповідальність наступає за вчинення булінгу? Чи може дитина сама звернутись за отриманням правової допомоги, якщо є жертвою насильства в родині або у  школі? На цих питаннях акцентували увагу представниці системи БПД Олена Іпатенко та Лариса Аболончикова під час зустрічі з підлітками.

Як відомо, з 25 листопада по 10 грудня в Україні проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою. Користуючись нагодою, заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД Олена Іпатенко та начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Лариса Аболончикова в рамках цієї акції провели виховну годину для учнів 9-В класу Херсонської загальноосвітньої школи № 15. Вони розповіли про види насильства, застерегли від проявів булінгу, насильницьких дій у шкільному середовищі та повсякденному житті. Також діти дізналися про юридичну відповідальність за вчинення протиправних дій.

Представляючи систему БПД, Олена Іпатенко пояснила, що відповідно до п.2 ч.1 ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» абсолютно всі діти мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає в отриманні захисту, представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Її надають юристи місцевих центрів з надання БВПД або бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із центрами. Послуги юристів та адвокатів оплачує держава.

Для отримання такої допомоги разом з дитиною до місцевого центру повинен звернутися її законний представник: батьки, опікуни, усиновителі, піклувальники, батьки-вихователі, прийомні батьки.

Окрему увагу Олена Іпатенко приділила питанню відповідальності за вчинення булінгу. Так,  Кодекс України про адміністративні правопорушення (стаття 173-4)  передбачає адміністративну відповідальність. Вчинення булінгу неповнолітньої чи малолітньої особи карається штрафом від 850 до 1700 грн.  або громадськими роботами від 20 до 40 год.
Знущання, вчинене групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, карається штрафом у розмірі від 1700 до 3400 грн. або громадськими роботами на строк від 40 до 60 год.
У разі цькування неповнолітнім від 14 до 16 років нести відповідальність доведеться їхнім батькам або особам, що їх заміняють.

Окрім того, передбачена відповідальність не лише за цькування, а й за приховування фактів цькування. Якщо керівник закладу освіти не повідомить поліцію про відомі йому випадки булінгу серед учнів, його оштрафують на суму від 850 до 1700 грн. або призначать виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20 % зарплати.

Привернули увагу підлітків до актуальних проблем подолання насильства в учнівському середовищі відеоролики «Обережно: булінг», «Булінг в Інтернеті й діти», які запропонувала переглянути Лариса Аболончикова.

Після перегляду учні були більш налаштованими на відверту розмову і повідомили, що незважаючи на те, що батьки з ними ці питання не обговорюють, вони добре знають про булінг, бо не раз були свідками цькування у школі і навіть постраждалими. Разом з тим підлітки розповіли, як реагували на ці ганебні випадки та куди зверталися по допомогу.

Повідомляємо, що за допомогою та додатковою інформацією з питань захисту прав дитини можна звертатись до наступних інституцій:

  • Уповноважений Президента України з прав дитини
    Поштова адреса: 11220, м. Київ, вул. Банкова, 11
    е-mail: children@apu.gov.ua
  • Служба у справах дітей Херсонської обласної державної адміністрації  
    Поштова адреса: 73000, м. Херсон, пл. Свободи, 1, каб. 406, 407
    Телефон: (0552) 49-20-79, факс (0552) 22-64-87
    e-mail: ssd@khoda.gov.ua
  • Херсонський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  
    Поштова адреса: 73010, м. Херсон, вул.Воронцовська,11.
    Телефон: (0552) 46 05 51, 46 05 46; факс: 26 35 51
    e-mail: Kherson_ocsssdm@ukr.net

Окрім того, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

З 2013 року в Україні діє Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації, звертатись за безкоштовним телефоном: 0 800 500 335 або 116 123 (короткий номер з мобільного).