назад

Про захист прав у разі насильства розмовляли із безробітними жінками у Бучацькому районному центрі зайнятості

14484634 530712080453086 1782197118635727306 nНещодавно  при  Бучацькому районному центру зайнятості відбулося чергове  засіданні жіночого клубу «Чарівниця», на яке з метою  надання юридичних консультацій безробітним жінкам запросили керівника Бучацького бюро правової допомоги Андрія Григоришина. Він провів семінар під назвою «Правова допомога жінкам».

Проблеми, з якими найчастіше стикаються жінки — це питання, пов’язані з порушенням трудового, сімейного права, наданням соціальних пільг і гарантій малозабезпеченим сім’ям. На проведеному семінарі їх цікавив порядок розірвання шлюбу, процедура позбавлення батьківських прав одного із батьків, який не займається вихованням і утриманням дитини, стягнення аліментів з непрацюючої особи, а також інші питання.

Але найбільш актуальним та болючим і надалі залишається питання домашнього  насильства. У зв’язку із браком знань та правової підтримки жінки потрапляють у прикрі ситуації, замовчують проблему, бо не бачать виходу з неї.

«Насильство в сім’ї є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини, –  наголосив керівник Бучацького бюро правової допомоги., – У більшості випадків протиправні дії проти когось із членів родини супроводжуються актами агресії, приниження та жорстокої поведінки. Подібні дії з боку насильника призводять до погіршення фізичного, психічного та соціального стану здоров’я постраждалої особи чи кількох осіб, членів родини». Як правило, зауважив Андрій Григоришин, найбільше страждають від сімейного насильства жінки та діти.

З його слів, насильство в сім’ї є, насамперед, порушенням прав людини, що суперечить загальнолюдським цінностям, тому члени сім’ї, які вчинили насильство, несуть кримінальну, адміністративну чи цивільно-правову відповідальність.

Андрій Григоришин повідомив присутнім жінкам про можливість отримання в бюро правової допомоги не лише консультацій правового характеру, а й послуг адвоката для представлення їх інтересів у суді, в тому числі як потерпілих чи свідків у кримінальних провадженнях.

Він зазначив, що подібні заходи, які спрямовані на підвищення правової обізнаності населення, виконують не лише правопросвітницьку, але й превентивну (профілактичну) функцію уникнення проблемних ситуацій та спільного пошуку правового виходу з них.

За правовими консультаціями жителі Бучацького району можуть звертатися до бюро правової допомоги за адресою:

м. Бучач, вул. Майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2 11 26.

 

Також в області працює три місцеві центри з надання БВПД та чотирнадцять бюро правової допомоги. Їх контакти можна переглянути тут:  

 

Тернопільський місцевий центр;

 

Кременецький місцевий центр;

 

Чортківський місцевий центр.

 

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А так само дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.