назад

13524357 494400367417591 7125364923523551836 n

Фахівці Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відвідали смт. Вишнівець Збаразького району.з метою розширення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги місцевих жителів.

Так, 22 червня 2016 року головний спеціаліст відділу попередньої роботи з клієнтами Сергій Філик та головний спеціаліст відділу надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Ірина Бурченюк провели виїзний прийом громадян у приміщенні Вишнівецької селищної ради Збаразького району (смт. Вишнівець вул. Грушевського, 6).

До мобільного консультаційного пункту для отриманням правової допомоги звернулися громадяни з питаннями у галузі цивільного судочинства – залучення свідка у цивільному процесі.

У даному випадку було надано роз’яснення, що згідно ст. 136 Цивільного процесуального кодексу залучення свідків до цивільного процесу може відбуватись за заявою будь-якої особи, що бере участь у такому процесі.

Дана заява повинна відповідати вимогам коментованої статті і містити:

– ім’я свідка;

– місце проживання (перебування) або місце роботи;

– обставини, які свідок може підтвердити.

Заява про виклик свідка має бути подана до або під час попереднього судового засідання, а якщо попереднє судове засідання у справі не проводиться – до початку розгляду справи по суті. Ця норма спрямована на забезпечення швидких строків розгляду цивільних справ. Якщо необхідність у допиті свідка з‘ясовується під час судового розгляду, суд вправі вирішити питання про виклик свідка, оскільки коментована норма встановлює обмеження строку для заяв сторін, а не для суду.

Цього ж дня працівники місцевого центру організували консультаційний пункт Збаразької  районної організації інвалідів «Благовіст». Основним питанням, яке цікавило громадян був порядок призначення пенсії по інвалідності.

Згідно Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі Закон) призначаються пенсії по інвалідності внаслідок:

загального захворювання;

каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства.

Пенсія по інвалідності призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності внаслідок загального захворювання (в тому числі каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства) за наявності страхового стажу, передбаченого статтею 32 цього Закону.

Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи.

Пенсія по інвалідності від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання призначається відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”.

Залежно від ступеня втрати працездатності визначено три групи інвалідності. Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який встановлюється інвалідність, визначаються органом медико-соціальної експертизи згідно із законодавством. Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи.

Щоб пенсія по інвалідності була призначена від дня встановлення інвалідності, заяву на її призначення слід подати до управління Пенсійного фонду не пізніше трьох місяців із дня встановлення інвалідності.

Нагадуємо, що отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).