назад

Про здобутки та виклики системи безоплатної правової допомоги говорили у Регіональному центрі

Які виклики перед системою безоплатної правової допомоги будуть стояти у 2020 році, які здобутки та ключові завдання були реалізовані фахівцями системи на Полтавщині. Про ці та інші питання говорили учасники підсумкової наради керівного складу системи БПД в Полтавській області.

Захід відбувся у стінах Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Полтавській області. Його учасниками стали директори місцевих центрів, керівники бюро правової допомоги області та інтегратори місцевих центрів.

Модератором виступив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Полтавській області Олександр Черчатий. Він відзначив, що за короткий період система БПД стала дієвим правовим інструментом задля захисту прав громадян.

«Незважаючи на значні показники у роботі та значні досягнення системи безоплатної правової допомоги Програмою діяльності Кабінету Міністрів України на наступний рік визначено амбітні плани для подальшого її удосконалення. Так планується проведення роботи щодо стрімкого підвищення обізнаності населення про можливість отримання безоплатної правової допомоги більш ніж удвічі, з 23% до 50% та підвищити задоволеність якістю правових послуг з 57% до 75% клієнтів» – повідомив очільник Регіонального центру.

З вітальним словом до учасників зібрання звернувся радник голови Полтавської обласної державної адміністрації Сергій Фесенко, який наголосив на підтримці ініціатив системи БПД області та подальшій ефективній співпраці у напрямі забезпечення якісною правовою допомогою мешканців області та широкій правоосвітній роботі.

Учасників наради також привітали заступник начальника Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у Полтавській області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Олег Тимченко та директор Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Олександр Лемешко.

«Система безоплатної правової допомоги є надійним партнером органів юстиції, за участі яких було реалізовано низку правопросвітницьких заходів, організовано роботу дистанційних пунктів щодо захисту прав аграріїв і сподіваємося подальшому робота будуватиметься на взаємній підтримці для досягнення спільного результату – посилання правоої громажності громадян в регіоні», – зазначив Олег Тимченко.

Олександр Лемешко відзначив тісну співпрацю навчального закладу та фахівців системи БПД області у напрямі правопросвітництва. Починаючи з цього року налагоджена співпраця з представниками юридичної клініки при інституті, де планується проведення спільних консультувань, що покращить доступ безоплатної правової допомоги.

За результатами роботи, кращих працівників системи БПД та адвокатів області нагородили подяками Координаційного та Регіональних центрів, почесними грамотами Полтавської обласної державної адміністрації та обласної ради.

Під час зібрання учасники проаналізували підсумки роботи системи БПД у Полтавській області у 2019 році; порівняли роботу місцевих центрів та бюро правової допомоги задля виявлення резервів удосконалення; виявили першочергові завдання діяльності системи у 2020 році; обговорили питання організації подальшої співпраці суб’єктів надання правових послуг з метою захисту індивідуальних прав представників громади (зокрема, ОТГ, правозахисні громадські організацій, органи державної виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

За словами заступника директора Регіонального центру Ігора Клименка минулий рік виявився дуже насиченим для фахівців системи БПД області. Понад 3 000 доручень адвокатам у кримінальному процесі, більше 30 000 осіб отримали первинну правову допомогу у місцевих центрах та бюро правової допомоги. За його словами на Полтавщині діють 191 Програма правової освіти є обласна, 3 міських, 38 ОТГ, 28 районних і 123 селищна, сільська програма правової освіти населення, що сприяє пожвавленню право освітньої діяльності. Протягом 2019 року проведено близько 3 000 правопросвітницьких заходів, здійснено близько 3 000 виступів у ЗМІ.

Серед пріоритетів у роботі фахівців на наступний рік: створення та реалізація дієвого механізму забезпечення контролю якості надання правової допомоги (preview, адвокати-наставники, адвокати-експерти); посилення правової спроможності територіальних громад; визначення правових потреб населення та формування зворотнього зв’язку; налагодження комунікації між провайдерами безоплатної правової допомоги та кінцевими споживачами; акумулювання додаткових коштів для правопросвітницької роботи та надання правової допомоги (програми правової освіти населення); забезпечення якості надання безоплатної первинної правової допомоги (консультації, виїзні та дистанційні пункти, методичні матеріали тощо).

Нагадуємо, у випадку порушення Ваших прав Ви можете звертатися за консультацією та за захистом своїх порушених прав до фахівців системи безоплатної правової допомоги Полтавської області.