назад

Проблемні питання захисту прав ВПО обговорили на Дніпропетровщині

110 березня 2017 року у м. Дніпро пройшов круглий стіл «Житло та захист соціально-економічних прав – як найгостріша проблема ВПО у регіонах». Участь в обговоренні найактуальніших проблем переселенців та пошуків методів їх вирішення взяли представники органів місцевого самоврядування, міжнародних організацій, а також фахівці системи БПД Дніпропетровщини.

Організаторами заходу виступили Дніпропетровська обласна державна адміністрація та Проект Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб України». Учасники зустрічі мали можливість обмінятися думками з приводу основних проблем захисту прав переселенців як на Дніпропетровщині, так і в Україні в цілому.

Модераторами заходу стали Олена Виноградова, правовий аналітик БФ «Право на захист» і Олеся Цибулько, радник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України. Про вдосконалення нормативно-правової бази стосовно ВПО та реалізацію їх прав розповіли Віталій Литвин, радник голови Дніпропетровської ОДА, Олександр Кисельов, довгостроковий консультант проекту РЄ у регіоні, Вікторія Крупська, директор департаменту соціального захисту населення Дніпропетровської ОДА.

Серед проблем ВПО, яким має бути приділена особлива увага, на думку експертів є найперше комфортні умови проживання та належний рівень соціальних виплат. Слід зазначити, що велика кількість внутрішньо переміщених осіб, які приходять до центрів з надання безоплатної правової допомоги, потребують роз’яснень з саме такого роду питань. Як от нарахування субсидії за фактичним місцем проживання, виплати у зв’язку з інвалідністю та інші види адресної допомоги, покращення умов проживання тощо. Важливим кроком у напрямку посилення правоспроможності цієї вразливої групи населення стало прийняття 21 грудня 2016 року Закону України «Про Вищу раду правосуддя», що вніс зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», згідно якого ВПО та особи, які претендують на отримання такого статусу, відтепер мають право на безоплатну правову допомогу.

Не оминули увагою учасники круглого столу і психологічні моменти роботи з переселенцями. Адже часто такі громадяни стикаються з нерозумінням з боку представників влади та відсутністю бажання знайти оптимальний вихід з непростої життєвої ситуації, в якій опиняється кожен переселенець. Присутні на заході дійшли висновку, що це – наслідок відсутності комунікації між державними установами, які займаються проблемами ВПО. Учасники зустрічі обговорили конкретні випадки врегулювання тих чи інших питань внутрішньо переміщених осіб, а також надали свої пропозиції щодо внесення змін до нормативно – правових актів, що стосуються ВПО.

Насамкінець зустрічі, підсумувавши напрацьоване, учасники круглого столу зійшлись на думці щодо посилення координації між благодійними організаціями та державними установами у справах ВПО задля прискорення необхідних процедур та розроблення дієвих механізмів реагування на системні виклики, спричинені внутрішнім переміщенням громадян.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання БВПД у Дніпропетровській області знаходиться за адресою:м. Дніпро, вул. Старокозацька 56, 5 поверх, кабінети 501, 502, 503, 509, 519.

Адреси інших місцевих центрів та бюро правової допомоги можна переглянути тут. Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії –0 800 213103.

{gallery}news/2017/03/4{/gallery}