назад

Прийом громадян у с. Яблучне Кириківської об’єднаної територіальної громади

OkM 20170310 110 березня 2017 року головним спеціалістом Великописарівського бюро правової допомоги Людмилою МУСІЄНКО здійснено візит до с. Яблучне Кириківської об’єднаної територіальної громади Великописарівського району з метою надання юридичних консультацій громадянам віддаленого району.

За час прийому було надано консультації 4-м особам. Громадяни цікавилися черговістю спадкування за заповітом. Так Людмила Мусієнко повідомила: «Як передбачено нормами Цивільного кодексу України (ЦКУ) ст. 1258 спадкоємці за законом одержують право спадкування позачергово. Кожна наступна черга спадкоємців одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги. Існує 5-ть черг спадкування, що чітко визначені у ст.ст. 1261 -1265 ЦКУ». Особі було також надано роз’яснення щодо спадкування усиновленими, тобто він або його нащадки не спадкують за законом після смерті батьків усиновленого, інших його родичів за походженням по висхідній лінії. А коли ж є рішення суду про усиновлення збережений правовий зв’язок між усиновленим та його бабою, дідом, братом та сестрою за походженням, то у разі смерті його баби, діда за походженням усиновлений має право на спадкування за правом представлення, а у разі смерті його брата, сестри за походженням – має право на спадкування як спадкоємець другої черги.

OkM 20170310 2

У випадку смерті усиновленого його баба, дід, брат, сестра за походженням, з якими був збережений правовий зв’язок, спадкують на загальних підставах.

OkM 20170310 3

Також надано консультації стосовно обов’язків дітей щодо непрацездатних батьків та приватизації земельної ділянки.

 

Цього ж дня проведено вуличне інформування громадян с. Яблучне Кириківської об’єднаної територіальної громади та проінформовано про завдання та функції Великописарівського бюро правової допомоги: смт. Велика Писарівка, вул. Ярослава Мудрого, 1 (05457) 5-15-20.